Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chystáte se k maturitě? Poradíme vám, jak se na ni připravit

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ostatní > Chystáte se k maturitě? Poradíme vám, jak se na ni připravit
 
Titulek: Chystáte se k maturitě? Poradíme vám, jak se na ni připravit
Datum vložení: 24.8.2021

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Čeká vás maturita? Přečtěte si, jak se na svou první velkou zkoušku připravit, abyste od ní odcházeli s dobrým pocitem. Zjistěte, jak si správně rozvrhnout učení a co si kromě penálu vzít s sebou na potítko.

Připravte si pomůcky k maturitě

Nenechejte nic náhodě a s dostatečným předstihem si připravte pomůcky, které budete na potítku potřebovat. Samozřejmostí je školní penál a psací potřeby, pokud vás ale čeká zkouška z matematiky, neobejdete se bez rýsovacích pomůcek a kalkulačky. Pozor na to, že k maturitě je povolena pouze kalkulačka bez grafického režimu, bez funkce řešení rovnic a úprav algebraických výrazů.

Zjistili jste, že potřebujete nový školní penál? Navštivte Heureku a prohlédněte si širokou nabídku e-shopů, které vám penál doručí třeba až domů.

Shromážděte si učební materiály

Než se pustíte do učení, shromážděte si veškeré učební materiály. Hlavním zdrojem informací jsou vlastní zápisky z hodin, které se ale vyplatí doplnit učebnicemi a odbornou literaturou. Ty vám pomohou vyplnit případné mezery v učivu a vytvořit si ucelenou představu o daném tématu.

Udělejte si časový plán

Přípravu na maturitu si pečlivě naplánujte, zvlášť pokud učení necháváte na poslední chvíli. Rozmyslete si, co, kdy a v jakém pořadí potřebujete udělat. Jednotlivé povinnosti si pak rozdělte do kratších časových úseků, mezi něž zařaďte alespoň 10minutové přestávky na protažení nebo rychlou svačinu.

Nezapomeňte do svého plánu zahrnout pravidelná opakování a také dny volna věnované odpočinku, díky kterým budete při učení výkonnější.

Učivo prokládejte

Máte v plánu věnovat se v pondělí otázkám z českého jazyka, v úterý matematickým příkladům a ve středu angličtině? Podle odborníků je mnohem efektivnější takzvané prokládané učení, při kterém v průběhu dne střídáte předměty a typy úloh. Vědci to přisuzují tomu, že při hromadném učení se spoléháte na svou krátkodobou paměť, avšak při učení prokládaném musíte informace neustále vytahovat z paměti dlouhodobé. To je náročnější, a tudíž účinnější.

Učte se soustředěně

Čas vyhrazený učení nevěnujte ničemu jinému. Vypněte si mobil, nebo alespoň ztište veškerá upozornění, která by mohla odvádět vaši pozornost od studia. Internet používejte pouze za účelem vyhledávání studijních informací, nikoliv ke sledování zábavných videí nebo na chatování s kamarády. Jakmile si tato pravidla zažijete, budete se lépe koncentrovat a zapamatujete si více informací.








Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz