Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kaskádové styly

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Počítače / Informatika > Kaskádové styly
 
Titulek: Kaskádové styly
Datum vložení: 14.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kaskádové styly
CSS (Cascading Sytle Sheets), neboli kaskádové styly. Tyto styly vznikly za účelem úpravy vzhledu stránky. Oficiální zveřejnění bylo v roce 1994.

Použití kaskádových stylů. Většinou se využívá k formátování obsahu HTML, XML a XHTML dokumentů, neboli textů. Kdybychom srovnali formátování HTML atributů, tak CSS formátovací schopnosti rozšiřuje.

– Výhody CSS: Místo starého formátování v HTML je , kód a obsah daného webu uložen v souborech .HTML, takže se veškerý design a formátování načítá z jednoho souboru .CSS, který je většinou společný pro celý web. A právě výhodou CSS je, když chcete změnit celý design webu stačí změnit jen jeden soubor (CSS). Soubor .CSS se uloží do tzv. Mezipaměti prohlížeče a to zajistí, že načítání stránek bude velice rychlé. Také existují výstupní zařízení a webdesigner má, tedy šanci prostřednictvím CSS stylů určit jak bude vypadat na papíře.

– Nevýhody CSS: Velká nevýhoda .CSS je, že ho ne každý prohlížeč přečte. Situace se dá výrazně zlepšit opravou prohlížečů a novými verzemi Internet Explorer.

– CSS styly se aplikují pomocí tzv. Tříd a identifikátorů. Tato schopnosti umožňují tvorbu .CSS jedním atributem a tak nemusíme opakovat stejný kód do kola. Také můžeme definovat kód prvků a to je možné jen jediným řádkem .CSS.

Podpora v různých prohlížečích:

– jedna z nejlepších podpor prohlížečů: Opera, Mozilla, Safari,
– Lepší: převážná část z CSS2)
– horší: Internet Explorer
– nejhorší: Netscape Navigator

Definice kaskádových stylů:

– Stylopis: Je umístěn v hlavičce HTML stránky a označuje se značkou ”styles”. Uvnitř styles najdeme název značky (tzv. Selektor), který nastavujete, a ve složených závorkách je seznam atributů, je dobře vědět aby vše fungovala tak jak má, jednotlivé atributy se oddělují středníkem. Stylopis se většinou používá pokud chceme nastavit vlastnosti značek na jedné WWW stránce.

– Externí stylopis: používá se pro více společných WWW stránek, poté můžeme na stránkách vidět stejný design. Tato vlastnost je realizována tzv. Externím souborem v němž je styl naprogramován a WWW stránkou, do které je CSS styl tzv. “nalinkován”.





Hodnocení: (hodnotilo 16 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info