Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rozbor díla: O myšlích a lidech

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > Rozbor díla: O myšlích a lidech
 
Titulek: Rozbor díla: O myšlích a lidech
Datum vložení: 5.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Literární žánr: Esej (literární teorie)
Literární směr: Meziválečná literatura, Americký realismus, Sociálně-kritická próza
Slovní zásoba a jazyk: Vypravěč hovoří spisovným jazykem, avšak samotný text je napsán v nespisovném jazyce. Důraz je kladen na dialogy, což přispívá k rychlému tempu. Vyskytují se hovorové výrazy, vulgární slova, zdrobněliny, metafory, řečnické otázky a er-forma.

Postavy:

George Milton: Obětavý a hodný muž, který se občas naštve na Lennieho kvůli povinnosti se o něj starat, ale má ho rád.
Lennie Small: Dobrácký a pracovitý, avšak naivní muž, který občas projevuje sobecké a citově vyděračské chování.
Curley: Mladý muž, agresivní a snaží se prosadit svou autoritu.
Curleyova žena: Krásná a vyzývavá žena, která se cítí osaměle a trpí nedostatkem lásky. Není příliš inteligentní.
Crooks: Černoch, přirozeně inteligentní, který je na okraji společnosti.
Whit: Mladý a výbušný muž, nádeník.
Candy: Přihrbený a bezruký stařec, který pracuje jako uklízeč.
Carlson: Vtipný muž, jehož názory musí všichni respektovat. Je nepřesvědčitelný.
Slim: Kočí, který má velkou autoritu. Je přemýšlivý a dobrý člověk.
Kompozice: Dílo je napsáno formou vyprávění s jednoduchou strukturou. Neobsahuje úvahy a sleduje chronologické vyprávění s občasnými retrospektivními pasážemi. Text je rozdělen do šesti pasáží.
Prostor a čas: Příběh se odehrává během několika dnů v 30. letech 20. století v Kalifornii poblíž města Soledad. Děj se odehrává v domě, u břehu řeky a v kůlně.
Hlavní myšlenky díla: Důležitost přátelství a lásky v protikladu se samotou, rasismus, prchavost našich snů. Dílo zobrazuje život na americkém venkově.

DĚJ

Příběh se zaměřuje na dvě hlavní postavy, Lennieho a George. Lennie je mentálně postižený, ale fyzicky silný jako medvěd. Má také posedlost dotýkat se hebkých věcí. George se stará o Lennieho jako jeho přítel a plánují si společně založit vlastní hospodářství a chovat králíky se hebkou srstí. Proto se rozhodnou pracovat na farmě. Curleyho žena není šťastná ve svém manželství a tráví mnoho času s dělníky. Jednou se Lennie svěří jí, že má rád hebké věci, a ona mu dovolí sáhnout si na vlasy. Lennie je příliš silný a nechtěně jí zlomí vaz. George ho varuje, aby se schoval u řeky. Curley zjistí, co se stalo, a chce Lennieho zabít. George ho však najde dříve a aby mu ušetřil utrpení, zastřelí ho do hlavy.


SPOLEČENSKO-HISTORICKÉ POZADÍ

Děj se odehrává v období dokončování průmyslové revoluce, které je charakterizováno hospodářským rozmachem. Nicméně v Americe přichází hospodářská krize. Toto období se také vyznačuje následky první světové války.

AUTOR

Život autora: John Steinbeck (1902-1968) byl americký prozaik a dramatik. Většinu svého života strávil v Kalifornii. Pocházel z chudé rodiny a musel kvůli finančním potížím několikrát přerušit své studium biologie a anglické literatury. Steinbeck se stal novinářem a později spisovatelem. Jeho díla se zaměřují na život amerických nižších vrstev a zahrnují jak humorné, tak tragické prvky. Na konci svého života vyvolal kontroverze svým názorem na válku ve Vietnamu, neboť jeho syn se zúčastnil bojů.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz