Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

První republika (úvaha)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > První republika (úvaha)
 
Titulek: První republika (úvaha)
Datum vložení: 20.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Procházím se po Praze, jdu po Václavském náměstí a vidím člověka oblečeného do černého saka. Je to náš pan továrník vlastnící továrnu na kachlová kamna, podle veselého vzhledu usuzuji, že se mu dobře daří. Klaním se a zdravým ho: „Dobrý den, Pane továrníku.“ A on odpovídá: „Dobrý den, Pane obchodníku.“ Jdu dál a vidím projíždějící automobil tovární značky Laurin a Klement, v kterém sedí náš pan radní. Jdu dál a vidím koňské spřežení, které patří našemu pivovaru (asi veze pivo do našich oblíbených hospod). Pokračuji směrem ke Karlovu mostu a vidím nějakého žebráka, který hraje na harmoniku a vedle něho je klobouček s penězi. Už jsem na Karlově mostě, kde je normální doprava (ne, jako dnes prodejci obrazů). Je zde krásný výhled, i když pohled kazí pomalu znečišťující se řeka. Vedle najednou projíždí rychle americký motocykl značky Indian. V dáli vidím jak ho elegantně oblečení policisté zastavují a dávají mu zřejmě pokutu za vysokou rychlost. Teď mě napadlo jít k Pražskému hradu, kde sídlí náš prezident T. G. Masaryk. Už zdáli vidím, že vlaje prezidentská vlajka, která nám sděluje, že je jistě pan prezident na hradě. Když už jsem u Hradu, zjišťuji, že pan prezident má nějakou audienci. Vidím ho v uzavřeném nádvoří Hradu, jak se s návštěvou vítá. Pan prezident je úhledně oblečen. Na sobě má černé proužkované sako s ještě tmavšími pruhy.

Podle mě se v první republice, jak se nazývá toto období, se žilo i přes určité problémy (hlavně politické) dobře. Prezident se i přes tyhle problémy dokázal přenést a vedl náš český národ dobře.





Hodnocení: (hodnotilo 75 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info