Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Úvaha-Bez přátel nestojí život za nic

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Úvaha-Bez přátel nestojí život za nic
 
Titulek: Úvaha-Bez přátel nestojí život za nic
Datum vložení: 13.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Bez přátelství nestojí život za nic

Přátelství? Tento pojem si každý představuje tak trošku jinak. Nevím proč tomu tak je, ale druhým do hlavy nevidíme. Proto jsem si pro svou slohovou práci vybrala k zamyšlení toto téma. Já samotná se v životě upínám hlavně na přátele.
Mnozí si říkají, že přátelství mezi dívkou a chlapcem není možné. Proč? Myslím si, že to až tak není pravda. Nemusí spolu za každou cenu něco mít, i když si jsou velmi blízcí. Rozumí si, jsou spolu pořád a mají i společné zájmy a koníčky. Ale láska to ještě není. Nejlepší kamarádství může být mnohdy silnější než láska.
V nouzi poznáš přítele? Jak se to dá pochopit? Kolikrát se nejlepší kamarád vykašle na svého přítele, když potřebuje jeho pomoc. To se stalo i mě. Potřebovala jsem někoho mít u sebe, když jsem měla problém, ale našla jsem jedině kus tvarované plyše, kterou jsem měla vedle polštáře.
Ve svém životě mám pár přátel. Ale vím, že jsou opravdoví a cítím, že k nim prostě patřím, a že by se oni na mě nikdy nevykašlali. Stačí to? Rozhodně. Nepotřebuji desítky ba stovky přátel. Bohatě mi stačí to málo, co mám.
Proč vlastně nestojí život za nic bez přátelství? Přítel je tu od toho, aby pomohl, když je Ti nejhůř. Aby ses mu mohl vyplakat na rameni, povědět co Tě trápí a proč Tě to trápí a aby, když to bude v jeho silách, Ti pomohl.
Jak praví přísloví Menandrose: „Nemocné tělo potřebuje lékaře, nemocná duše přítele“. Je to tak. Duši lékař prostě nevyléčí. Nebo ano? Ne. Rozhodně ne. Kdežto pravý přítel je hoden tomu, aby pomohl zraněné duši.
Přátelství může skončit láskou, ale láska nikdy nemůže skončit přátelstvím. Nikdy? Když se nad tím porozmýšlím, dojdu k jasnému názoru. Když tuto větu Colton Caleb vyslovil, věděl proč. Když se dva milující se rozcházejí, většinou to skončí velkou hádkou a dva hlavní aktéři jdou se vším ke dni. Nikdy už nebudou kamarádi tak, jak bývali dříve.
Proto si přátelství ve svém životě nezkrotně vážím. I když se kolikrát s kýmkoli pohádám, ve svém srdci je budu mít navždy a nikdy je nepřestanu mít ráda. Přátelství je víc. Mnohem víc, než si kdokoli myslí.

Osnova:
1. Přátelství?
2. Dívka a chlapec
3. Poznání přítele
4. Můj život
5. Slzy
6. Menandros
7. Colton Caleb
8. Vážím si svých přátel





Hodnocení: (hodnotilo 96 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info