Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jak jsem já studovala VŠE

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Jak jsem já studovala VŠE
 
Titulek: Jak jsem já studovala VŠE
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Já studovala v době, která je a bude nazývána totalitní. Studovala jsem při zaměstnání. Protože jsem pracovala na ten¨hdejším generálním ředitelství bavlnářského průmyslu, měla jsem při rozhodování o studiu možnost si vybrat Vysokou školu textilní v Liberci, nebo Vysokou školu ekonomickou v Praze. Vybrala jsem si tedy tu druhou možnost, fakultu národohospodařskou, obor ekonomika a řízení průmyslu. Z tehdejších zkoušek si pamatuji všchny ty dějiny MDH a KSČ, politickou ekonomii kapitalismu a socialismu. První zkouška z "kapitalismu" se dala nastudovat ze dvou, tří skript,horší bylazkouška druhá. Prý nebylo ještě vše ucelené a tak jsem si v pokynech přinesla doporučnou literaturu. Od Marxova Kapitálu ažý po Leninovy spisy. Tak metr literatury, převážně žvásty. A examinátoři přísní.Socialismus se dělal na dvakrát, třikrát. Ale další zkoušky z podobných disciplín nebyly o nic snazší, takový Vědecký komunismus, bichle a zase známí klasici. Na katedru bylo nejlépe přijít s pozdravem!"Čest Práci!"A kdo by snad, vybaven frazeologií z chodby prohlásil,že jde na marxák, ten mohl rovnou požádat děkanát o opakování ročníku.
Jinak tam byly rozhodně disciplíny, které studují studenti i dnes, velce mne bavila statistika a matematika. S jazykem /tedy neslovanským, ruština byla samosebou a dost náročná, jsem si to zavařila sama, místo němčiny, kterou jsem měla na střední škole vybrala jsem si francouzštinu, tehdy u profesorky Májovské. Se mnou převážne na "fráninu" chodili hlavně studenti zahraničního obchodu /to byla tehdy neprestižnější fakulta této školy/. Myslím, že jsem zkoušku z francozštiny dělala na třikrát. Byla jsem v té době tak nabiflovaná, že jsem pak při svých cestách do Francie a na Korziku místní obyvatele příjemně překvapila znalostmi.





Hodnocení: (hodnotilo 20 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info