Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kytice rozdíl mezi filmovým a pohádkovým vodníkem

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Český jazyk a Sloh > 311 > 327 > Kytice rozdíl mezi filmovým a pohádkovým vodníkem
 
Titulek: Kytice rozdíl mezi filmovým a pohádkovým vodníkem
Datum vložení: 16.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
KYTICE

Kytice, původně vydaná pod názvem Kytice z pověstí národních, je jedno ze stěžejních děl Karla Jaromíra Erbena. Je to jediná sbírka básní, kterou vydal. Sbírka vyšla poprvé roku 1853 a obsahovala 12 básní; druhé vydání z roku 1861 bylo rozšířeno o baladu Lilie (a také oddíl Písně). Kytice byla poprvé vydána v časopisech, měla obrovský úspěch a ovlivnila mnoho umělců.


Vodník z filmu kytice je normální člověk. Vodník
Balada vychází lidové báji o zlém vodníkovi, který se zmocnil dívky, když prala prádlo. Dívka byla donucena se za vodníka provdat. Narodilo se jim dítě. Dívka prosila vodníka, aby ji pustil navštívit svou matku. Nevěřil jí, že vrátí. Nakonec ji za matkou pustil, ale pod podmínkou, že dítě nechá v jezeře a do večera se vrátí. Dívka se však dlouho nevracela, vodník ji volal. Ale matka nechtěla dívku zpátky pustit. Vše končí smrtí dítěte.

Vodník z pohádek Vodník je nevzhledný zelený mužík se širokými ústy, zelenými vlasy a vypoulenýma očima, kterému kape voda ze šosů. Umí se proměňovat v různá zvířata, nejčastěji v koně nebo vodní živočichy jako žábu, rybku, raka, ale i kočku, psa, kohouta nebo i běžné předměty jako bochník chleba, lucernu nebo vodní vír. Umí také ovládat vodní živočichy. Ke svým kouzlům potřebuje alespoň kapku vody. Největší sílu má ve svém živlu, pokud začne schnout, velmi rychle slábne. Vodník rád jezdí na sumci.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info