Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Coulomb

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Coulomb
 
Osobnost:
Datum vložení: 31.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Charles Auguste de Coulomb
14.6.1736 - 23.8.1806
Francouzský fyzik Charles Auguste de Coulomb se narodil 14. června 1736 v Angouleme na jihu Francie. Coulomb si zvolil vojenské povolání a stal se specialistou na vojenské stavby. Devět let strávil na ostrově Martinique, kde vedl opevňovací práce. Vrátil se v roce 1776 s cílem věnovat se vědecké práci. Charles Auguste de Coulomb se zúčastnil soutěže pařížské Akademie na zdokonalení navigačních zařízení. Coulomb soutěž vyhrál a později se dokonce stal členem Akademie. Následovalo 13 let plodné vědecké práce.
V roce 1785 našel Coulomb zákon pro silové působení nábojů - tzv. Coulombův zákon. Podobný zákon odvodil i pro silové působení magnetických pólů.
Charles Auguste de Coulomb zemřel 23. srpna roku 1806 v Paříži.
Coulombův zákon
Síla, kterou na sebe vzájemně působí dva statické bodové náboje, je přímo úměrná součinu obou nábojů a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti:
F = k . (Q . q) / r2
k - konstanta (součinitel) úměrnosti; závidí mj. na prostředí a na velikosti jednotek pro náboj, délku a sílu.
Bodový náboj Q působí v klidové soustavě ve vakuu na bodový náboj q elektrostatickou silou F. Pro soustavu jednotek SI nahrazením součinitele úměrnosti k platí pro náboje ve vakuu vztah:
F = Q.q/(4π.ε0.r2)
ε0 - dielektrická permitivita vakua; ε0 = 8,854.10-12 A2kg-1m-3s4





Hodnocení: (hodnotilo 71 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info