Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Spojené státy mexické

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Spojené státy mexické
 
Titulek: Spojené státy mexické
Datum vložení: 26.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mexico, pro někoho to znamená tequilu, pro někoho mariachi se sombrérem, jiní si vybaví Aztéky nebo nějakou pyramidu a jiní zase chili con carne. Je to země plná kontrastů. Na jedné straně nepředstavitelný přepych, na druhé straně chudoba. Na severu pouště a polopouště, dále k jihu travnaté a křovité savany, v horách subtropické smíšené lesy, na jihu převládají vlhké tropické lesy. Z východu Karibské moře, na západě divoký Pacifik. Každé město je vyjímečné, má své tradice, barevné domy,barevné ulice barevní lidé, temperamentní, veselí. Všude se tančí cumbia, salsa nebo merengue. Na každém místě jsou odkazy minulosti, ať už to jsou monumentální stavby předkolumbovských civilizací, nebo honosně vzhlížející stavby mexického baroka. Na své si tu přijde každý.

Spojené státy mexické (Estados Unidos de Mexico) 31 států
Rozloha : 1 958 201 km, počet obyvatel : 2, 95,8 mil. hlavní město México D.F. 8,5 mil. obyvatel. Úřední jazyk španělština, měnová jednotka mexické peso. Obyvatelstvo: mesticové (75%), indiáni (10%). Náboženství : římskokatolické (90%), protestantské (5%). Negramotnost: 10% (1995). Průmyslově zemědělský stát s významnou těžbou surovin, jeden z hospodářsky nejvyspělejších v Latinské Americe. Zemědělství: kukuřice, sorgo, pšenice, cukrová třtina, bavlník, kávovník, sisal, podzemnice olejná, sezam, banánovník, tabák. Chov skotu, prasat, koz, koní. Rybolov. Těžba : ropy (nejvýznamnější součást národní ekonomiky 4. místo na světě), zemní plyn , rudy stříbra (1. na světě, 17% světové těžby), železa, zinku, olova, mědi, manganu a dalších prvků, dále uhlí (8,9 mil. t), síra, sůl (8,5 mil. t). Nejrozsáhlejší je průmysl potravinářský, dále petrochemický, strojírenský (též automobily), hutnický. Námořní obchodní loďstvo 1,1 mil. BRT (1995). Cestovní ruch.







Hodnocení: (hodnotilo 27 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info