Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Benin

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Benin
 
Titulek: Benin
Datum vložení: 21.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Beninská republika
112 680 km²
5,1 mil. obyvatel
OSN, CEDEAO, OAS, OAJ

Bývalá francouzská kolonie Dahome změnila 1. prosince 1975 název na Beninskou lidovou republiku.

Bezprostředním předchůdcem dnešního Beninu, ležícího mezi Togem a Nigérií na západoafrickém pobřeží, bylo království Dahome, založené r. 1625, jež dosáhlo největšího rozmachu za krále Gheza (1858). I když v dalších stoletích ovládli pobřeží Evropané, ve vnitrozemí vládli i nadále králové domorodých kmenů. Až r. 1894 obsadili celou zemi Francouzi, kteří tu založili kolonii. R. 1958 získalo Dahome statut autonomní republiky a 1. srpna 1960 pak úplnou nezávislost. Politická situace v zemi však zůstala i nadále nestabilní. Po několika státních převratech a vojenských pučích převzal 26. října 1972 moc v zemi zástupce velitele štábu beninské armády Ahmed Kérékou, jenž od té doby zastává úřad prezidenta republiky, předsedy vlády a ministra obrany. Benin se snažil o úzkou spolupráci se socialistickými zeměmi. Po několika změnách ústavy bylo v listopadu 1979 svoláno revoluční národní shromáždění, jež je voleno na základě jednotné kandidátky, vypracované státní stranou Parti de la Révolution Populaire du Bénin (Beninská strana lidové revoluce).

Ač se Benin snažil získat podporu socialistických zemí, byl nakonec odkázán na pomoc západních zemí, především Francie. Socializace hospodářství vedla k mohutné ekonomické krizi, v níž se země nachází od poloviny 80. let a kterou se vláda snaží řešit částečnou liberalizací hospodářství. V prosinci 1990 se uskutečnilo referendum o zavedením pluralitní demokracie, nové ústavě a uskutečnění předčasných voleb. V únoru 1990 byla jmenována prodemokratická vláda, jejími členy se stali i opoziční politikové. V prezidentských volbách r. 1991 zvítězil Nicéphore Soglo, který se zároveň stal předsedou vlády.


Hlavní město: Porto Novo (160 000 obyvatel)
Úřední řeč: francouzština
Náboženství: animistické (70%), muslimské, katolické
Státní zřízení: republika
Hlava státu: Mathieu Kérékou
Předseda vlády: Adrien Houngbédji
Měna: CFA frank = 100 centimů





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info