Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Střední Evropa

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Střední Evropa
 
Titulek: Střední Evropa
Datum vložení: 20.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Střední Evropa je částí Evropy ležící mezi východní a západní Evropou, kterou většinou rozumíme Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko, označované někdy také jako středovýchodní Evropa. V širším kontextu do střední Evropy řadíme ještě Německo, Rakousko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Do Evropské unie vstoupilo 7 států střední Evropy. Prvním se stalo Německo r.1952, poté Rakousko r.1993 a ve stejném roce 2004 přistoupilo ještě Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko. Švýcarsko a Lichtenštejnsko nevstoupilo. Střední Evropa má rozlohu 1 038 960km čtverečních a počet obyvatel je 163,73 obyvatel.

Polsko - rozlohou největší stát ve střední Evropě. Jeho rozloha je 313 000 km2. Celkový počet obyvatel je 39 mil. 98% jsou Poláci, dále pak Ukrajinci a Bělorusové. Velký počet obyvatelstva jsou katolíci. Polsko je průmyslově-zemědělský stát. Těží se tu černé a hnědé uhlí, ropa aj. Měna tohoto státu je 1 zlotý.

Česko - rozloha je 78 800km2. Hlavním městem je Praha. Hlavou státu je prezident. Počet obyvatel je 10,2 mil. Z toho 80% všech obyvatel žije ve městech. Měna je česká koruna.

Slovensko - vnitrozemský stát s převládajícím kontinentálním klimatem. Počet obyvatel je 5,4. Hlavním městem je Bratislava. Historie je velmi bohatá. Dominantou největšího slovenského města je Bratislavský hrad obklopen zelení. V hlavním městě vede petrochemie. Slovensko se řadí na 4.místo užívání jaderné energie ve světě.

Maďarsko - je republika v čele s prezidentem. Počet obyvatel je 10,1 mil. Náboženství je římskokatolické, protestantské a ateistické. V hlavním městě Budapešti je známý hlavně Margitin most dlouhý 607m a budova parlamentu postavená v novogotickém slohu.

Slovinsko - rozloha 20 000km2. Hospodářsky vyspělá země. Hospodářství je zaměřeno na průmysl strojní, elektrotechnický, automobilový, textilní, kožedělný aj. Počet obyvatel je 2 mil. Měna tohoto státu je tolar.

Německo - rozloha státu je 360 000km2. Vysoce vyspělý průmyslový stát s velkými zásobami nerostných surovin. V Německu je poměrně vysoká nezaměstnanost způsobená přílivem osob ze zahraničí. Počet obyvatel je 82mil. Měna Německa je EURO.

Rakousko - je středoevropský stát s rozlohou 83 900km2 a s 8,1 miliony obyvateli. V Rakousku se každoročně konají významné kulturní akce, mezi ně patří i Mozartův den v Salcburku. V únoru jdou zajímavé masopustní průvody v celém Rakousku.

Švýcarsko - země bank, čokolády a také světoznámého děravého sýra a super přesných vlaků. Země, kde leží největší ledovec i nejvýše položená vlaková stanice Evropy. Kraj vysokých krajských štítů, ale též zelených pastvin. Počet obyvatel je 7 mil. a rozloha 41 000km2. Jazyk němčina.

Lichtenštejnsko - je konstituční monarchie vedená jeho vládnoucím princem. Jazyk němčina. V této malé zemi s počtem obyvatel 31 000 a rozlohou 160km2 se vyrábí zubní protézy. Měna švýcarský frank.





Hodnocení: (hodnotilo 334 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info