Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Francie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Francie
 
Titulek: Francie
Datum vložení: 3.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Francie je 2. největší stát v Evropě, po Rusku. Hospodářství
patří k předním státům G8, HDP 4. místo ve světě. Členem EU i
Nato.

Povrch a podnebí:
Francouzské pobřeží omývá Atlantský oceán, jenž má velmi velký
vliv na podnebí. Většina území Francie je tvořena nížinami, pouze na západě území se rozkládá Francouzské středohoří a Francouzské Savojské Alpy s nejvyšším vrcholem Mt. Blanc (4807m). Podnebí je mírné, na jihu až subtropické, oceánské s velmi velkým počtem srážek.

Základní údaje:
Poloha: Francie leží v západní Evropě na Pyrenejském poloostrově, na pobřeží Biskajského zálivu a kanálu La Manche, mezi Belgií a Španělskem, jihovýchodně od Velké Británie, na jihu sousedí se Středozemním mořem, mezi Itálií,Španělskem a Švýcarskem.
Hlavní město: Paříž
Velikost: 547 000 km2
Počet obyvatel: 58 mil. Obyvatel
Vodstvo: Francie je omývaná hned několika moři a jedním oceánem. Na jihu Středozemní moře, na západě Atlantský oceán, na severu průliv La Manche a Severní moře. Francie má také mnoho řek, avšak jejich většina má kolísavý stav vody. Jedině Seine (Seina) má stálý stav vody s hustou síť průplavů, jimiž je spojena s dalšími řekami. Jejími nejvýznamnějšími přítoky jsou řeky Marne a Oise. Nejdelší řekou je Loire (1 020 km), nejmohutnější je Rhone (Rhona), zásobovaná vodou z Alp. Garonne je horska reka tekouci z Pyreneji. Horske reky jsou prudke, vhodne jako zdroj vodni energie. Reky ve vnitrozemi jsou casto propojeny umelymi pruplavy a kanaly, ktere jsou dulezitou dopravni cestou.
Nížiny, hory: Francouzské středohoří, Savojské Alpy. Francie nemá žádnou oficielní nížinu.


Přírodní, architektonické a turistické památky: ,
Francie sama o sobě stojí za návštěvu.Ať už jedete do Paříže do muzea Louvru nebo se jedete pokochat návštěvou nočního života Paříže, či chcete navštívit Aiffelovu věž. Mezi přírodní památky patří hory. Hory představují pro turisty neobyčejnou podívanou z vrcholu Mont Blanc nebo jen zalyžování v některém z nespočetných lyžařských center. Velmi vyhledávané jsou také teplé pláže u Středozemního moře. K architektonickým památkám patří také už zmiňované muzeum Louvr, Aiffelova věž, zámky na Loiře, či Vítězný oblouk.

Obyvatelstvo:
Obyvatelstvo tvoří 90% Francouzů, Marokánci, Alžířané, Italové, Portugalci. Jedná se okolo 4 mil. cizinců. Hustota zalidnění je 100ob/km2 se 75% urbanizací. Ve Francii se utvořilo několik miliónových měst, jako
Paříž, Marseille, Lyon.

Hospodářství:
Francie má nedostatek surovin, těží malé množství ropy a zemního plynu v Pařížské pánvi, proto ropu dováží, železná ruda, černé uhlí se těží v Lotrinsku, barevné kovy v Pyrenejích, bauxit u jižního toku Rhóny.
Průmysl energetický, 80% jaderná energie, 20% vodní a přílivové elektrárny. Průmysl navazuje na těžbu domácích surovin, hutnictví železa v Lotrinsku a hliníku v Alpách, strojírenství, elektrotechnika, potravinářský, textilní průmysl, chemický (La Havre, Paříž pánev).
Vyrábí se auta (Citroen, Peugot, Renault), letadla Concord a AirBus, rychlovlaky TGV. V Marseille se vyrábí technické stroje a lodě. Dvoumiliónová Paříž je centrem módy, kosmetická studia jako Dior, Avon, L’oreal jsou známa po celém světě. V přístavním městě La Havre se vyrábí hnojiva a kyseliny. Známou elektrotechnickou značkou je Thomson.

Zemědělství je díky vhodným klimatickým podmínkám na vysoké úrovni. Věnují se mu malé a střední podniky. Francie je největším producentem masa, problém s nemocí Šílených krav, dále mléka, vína a pšenice v Evropě. Dále se pěstuje cukrová třtina, chmel, brambory, ovoce (Normandie, Bretaň), olivy, zelenina, aromatické byliny (Provance - granátová jablka) na
zavlažovaném území rýže. Chová se skot, prasata, drůbež především ve Francouzském středohoří, Normandii a Bretani. Tradiční je pak chov ústřic a šneků.

Francie jedním z největších producentů i konzumentů vína. Vinařské oblasti jsou Burgundsko, Lambedoc, Champagne, Bordoux. Na chov skotu navazuje potravinářský průmysl tvorbou sýrů a čokolád, dále se produkuje kognac, cigarety a doutníky.

Doprava a cestovní ruch:
Ve Francii můžeme najít všechny druhy dopravy a to silniční, leteckou (AirFrance), železniční, říční (velká říční síť propojená kanály, tzv. Dumoly mezi Seina-Rýn, Loara-Rhóna, Garona-Rhóna), námořní (s nejvýznamnějšími přístavy v Marseille, Brestu, Le Havre, Dunkerque, Bordoux, Calais,
Toulon) i potrubní. Doprava je na vysoké úrovni, je hustá a kvalitní, paprsčitá síť s centrem v Paříži. 1994 otevřen Eurotunel, jenž spojuje Calais s Folkstone. Po železnicích jezdí rychlovlaky TGV, pravidelná linka Folkstone - Calais - Marseille jezdí Eurotunelem.

Důležitý je také cestovní ruch, který přispívá do pokladny nemalé částky. Hojně turisticky atraktivní jsou Paříž s katedrálou Notherdam, Alpy (střediska Grenoble a Albervil), francouzská riviéra, zámky na Loiře, Avignon, Marseille.

Zajímavosti:
Ve Francii se nachází Karnak, což je megalitické pohřebiště. V Caen se konají mezinárodní filmové festivaly. Francie obchoduje především s Beneluxem, USA, Japonskem a Německem. Francie spravuje ostrov Korsika, jenž se chce osamostatnit. V bitvě u Kresčaku padl Jan Lucemburský (S-Francie). Pobřeží
Costa azur.

Paříž:
Francie je krajinou náhorních plošin i úrodné zemědělské půdy, tradičních vesnic i módních bulvárů. Patří zároveň do severní i jižní Evropy a zahrnuje Bretaň s jejím galským námořním dědictvím, středomořské sluneční pásmo, germánské Alsasko-Lotrinsko a drsné horské oblasti Auvergne a Pyreneje. Francouzská kultura, literatura, umění a architektura může být seriózní, ale i pobuřující. Ve Francii se každý může cítit jako doma, ať je intelektuál, smyslník či sportovec.

Paříž je jedno z nejkrásnějších romantických měst na světě. Najdete zde nespočet muzeí, galerií, monumentů a zahrad. Mezi nejznámější památky patří Louvre, Eiffelova věž a Pompiduovo kulturní centrum. Kraj rozkládající se kolem Paříže, zahrnuje rušná předměstí a městečka, jež zkrášluje množství zámků, z nichž nejznámější je Versailles. Díky umění, módě, architektuře a literatuře se stala Paříž poutním místem pro turisty z celého světa.

Mini slovníček:
Ahoj – Salut
Dobrý den, paní; pane – Bonjour, Madamě; Monsieur
Kde jsou informace? - Où est le bureau d'information?
Kde jsme teď? - Où sommes-nous maintenant?
Jak se cítíte? - Comment vous sentez-vous?
Jak se jmenujete? - Quel est votre nom?
jak se máte? - comment allez-vous?
Pomóc! - Au secours!
Proč jste mi to neřekli? - Pourquoi ne me l'avez-vous pas dit?
Proč na mě brejlíš? - Pourquoi tu me reluques?
Proč ne? - pourquoi pas?
Kolik je hodin? - Quelle heure est-il?
Kolik jsem dlužen? - Combien est-ce que je vous dois?








Hodnocení: (hodnotilo 388 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info