Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Albánie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Albánie
 
Titulek: Albánie
Datum vložení: 28.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Albánie
Přímořský stát na západě Balkánského poloostrova. Ve starověku součástí Římské říše, po jejím rozdělení roku 395 se území Albánie stalo částí Východořímské říše. V dalších stoletích ovládali části území sousední státy a nájezdníci (Byzanc, Bulharská říše, Srbské království), pobřeží bylo ve středověku pod vlivem Benátek a Dubrovníku. Od roku 1479 byla Albánie součástí Osmanské říše. Po balkánských válkách 1912-1913 bylo z rozhodnutí velmocí vytvořeno nezávislé Albánské knížectví, ale definitivní hranice Albánie byly díky nárokům sousedních států definitivně určeny až ve 20. letech. V meziválečném období byla země pod silným vlivem fašistické Itálie, která zemi roku 1939 okupovala. Po 2. světové válce vládl v Albánii komunistický režim (generální tajemník ÚV Albánské strany práce Enver Hoxha), který se posléze dostal do izolace i v rámci komunistického bloku (roku 1961 Albánie vystoupila z Varšavské smlouvy). Po smrti E. Hoxhi převzal vedení státu v roce 1985 Ramiz Alia. Obrat k pluralitní demokracii však nastal až v roce 1990. Došlo k obnovení zahraničních styků, v roce 1991 se konaly volby, v nichž zvítězili komunisté. 29. 4. 1991 byla přijata nová ústava. V dalších parlamentních volbách v roce 1992 zvítězila Demokratická strana vedená Sali Berishou. Dosud poslední volby z roku 1996 přinesly nejen drtivé vítězství Demokratické strany, ale i obvinění z volebních podvodů a nátlaku na voliče. Četné nedostatky voleb kritizovaly mnohé mezinárodní organizace, a dokonce doporučily jejich opakování. Vláda a opozice se dohodly na neformálním jednání, z něhož by měla vzejít všeobecně přijímaná ústava a volební zákon.





Hodnocení: (hodnotilo 35 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info