Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nizozemí

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Nizozemí
 
Titulek: Nizozemí
Datum vložení: 12.12.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nizozemsko

Nizozemí, země tulipánů, je parlamentní monarchií v čele s královnou Beatrice. Tato země je s Belgií a Lucemburskem zakládajícím členem Evropské unie. Holandsko je největší vývozce zemního plynu v Evropě, který těží v Severním moři.

Povrch a podnebí
Povrch Nizozemí je z jedné čtvrtiny pod hladinou moře. Tato území byla zušlechťována speciálními metodami vyvinutými Holanďany. Těmto vysušeným plochám se říká poldry a jsou vhodné pro zemědělství. Na území Nizozemí se nevyskytují žádné hory, jedná se nížinou oblast. Podnebí je oceánské s dostatečným přísunem srážek z Atlantiku. Nizozemím protékají dvě významné řeky a to především Rýn a Mhasa. Tyto řeky i přímořské oblasti jsou propojeny velkým množstvím kanálů.

Obyvatelstvo
Stejně jako Belgie je Holandsko hustě zalidněné. Tato země je jednonárodnostní stát s velkým počtem imigrantů. V Nizozemí žije asi 10% Židů. Největšími centry jsou Amsterdam a Rotterdam. V Holandsku je jedna z jádrových oblastí Evropy nazvaná Randstat Holland.

Hospodářství
Holandsko je průmyslový stát s velkým množství těženého zemního plynu ze severního moře. Mají málo ropy a musí ji dovážet. Malé zásoby černého uhlí, ale těží také sůl a kaolín. Na tomto území se nachází také rašeliniště.

Průmysl je spjat s domácími nerostnými surovinami a s dováženou ropou. Hlavní část hospodářství se zaměřuje na strojírenství (stavba lodí, průmyslově hospodářské stroje), dalšími odvětvími jsou elektronika (Philips), elektrotechnika, petrochemie (Shell).

Zemědělství se zabývá pěstováním květin, hlavně tulipány, narcisy, lilie, hyacinty. Jde o 60% světové produkce. Jde o oblast kolem města Leiden. Nizozemci jsou vývozci mléčných výrobků, masa, květin a vajec. Dále pěstují pšenici, cukrovou řepu, krmné plodiny. V provincii Frisco, jenž má zemědělský charakter, se chová skot, tvorba sýru a mléka.

Energetický průmysl založen na těžbě zemního plynu, dovážené ropě a v některých oblastech na spalování rašliny.

Doprava a zajímavosti
Doprava je také na vysoké úrovni stejně jako u všech dalších zemích Beneluxu.

Přístav Rotherdam je díky své poloze největší přístav Evropy. Díky poloze v deltě Rýna soustřeďuje říční přepravu z velké části Evropy. Roční překlad 300 miliónů tun. Další známý přístav je Amsterdam.

Doprava je námořní, letecká (letiště SCHIPHOL je čtvrté největší na světě, letiště leží pod úrovní hladiny moře).

V Haagu je sídlo vlády a královny i parlamentu. Toto sídlo nemá status města, říká se mu "největší vesnice Evropy". Jsou to i lázně. Město Amsterdam je z části pod úrovní hladiny moře, historické domy stojí na pilotech.

Centrem turistického ruchu je sladkovodní Usilmerské jezero.





Hodnocení: (hodnotilo 85 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info