Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Uruguay

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Uruguay
 
Titulek: Uruguay
Datum vložení: 14.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
URUGUAY
Charakteristika: Uruguay je malou zemí na východním pobřeží Jižní Ameriky. Často je nazývána Banda Orientál neboli „ Východní břeh“.

Uruguay leží na kontinentě Jižní Amerika. Jejími sousedy jsou Argentina a Brazílie, jižní pobřeží omývá Atlantský oceán. Má rozlohu 177 508 km2. Její nadmořská výška je 22m nad mořem a průměrné teploty jsou v lednu 10,3 a v červenci 22,5 °C. Roční úhrn srážek je zde 950mm. Nejvyšší bod, Cerro de las Ánimals, se nachází v nadmořské výšce 501m. Nejdelší řekou je stejnojmenná Uruguay. Tato řeka protéká přes stát Uruguay v délce 2200km, což je pouze část celkové délky jejího toku.

Celkový počet obyvatel Uruguaye je 3 185 000. Státním zřízením Uruguaye je pluralitní prezidentská republika s dvoukomorovým parlamentem. V ozbrojených silách je celkem 24 700 vojáků. Jsou zařazeni v pozemním vojsku, námořnictvu a letectvu. Uruguay má čtyři největší města. Montevideo, hlavní město, které má 1 425 000 obyvatel je z nich největší. Další tři velká města jsou Salto, Paysandú a Las Piedras. Jejich úředním jazykem je Španělština. Žijí zde tři druhy národů.
Jsou to obyvatelé španělsko-italského původu, kteří tvoří 86%. Mesticové tvoří 8% a mulati a čenoši 6%. Uruguaysté chovají ovce, skot a na pastvinách pampy, ale i rybaří a pěstují rýži, pšenici, cukrovou třtinu, ovoce a len. Země má ovšem nedostatek nerostných zdrojů a průmysl se rozvíjí díky dovozu surovin a paliv a levné vodní energii. Následuje průmysl textilní a petrochemie.

Montevideo je svou charakteristikou i obyvatelstvem evropské město situované na severním břehu velkého estuária řeky La Plata. Původně středisko masného průmyslu je nyní důležitým Finančním centrem. Jeho přístavem prochází prakticky veškerý zahraniční obchod země.





Hodnocení: (hodnotilo 44 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info