Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Francie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Francie
 
Titulek: Francie
Datum vložení: 14.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rozloha: 547 030 km2
Počet obyvatel: 59 640 000
Hustota obyvatel: 109 obyv./km2
Hlavní město: Paříž
Další města: Lyon, Strasbourg, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Nantes
Podnebí: Vlhké přímořské podnebí v severní a západní Francii.
Na jihu středomořské.
Na jaře a v zimě vane na pobřeží Středozemního moře mistral -
silný, studený a severní či severovýchodní vítr.
Vývozní produkty a suroviny: stroje, auta (Peugeot, Renault), letadla, chemické výrobky, surové železo a ocel, tkaniny, oděvy, obilí, ovoce, zelenina, víno, kosmetika a zbraně.

Hospodářství:
Zemědělství: Zemědělství ve Franci je nejrozvinutější v celé
Evropě. Nejdůležitější plodina je pšenice. Mezi další důležité
plodiny patří víno a sýr.
Rybolov: Každý rok je vyloveno 680 000 tun ryb.
Lesnictví: Lesy zabírají asi 1/4 Francie.
Hornictví: Nejdůležitější nerost je žel. ruda. Těží se rovněž bauxit, zemní plyn, uhlí, sůl, síra, uran, draselná sůl, sádrovec a wolfram.
Průmysl: Francie je jedním z nejprůmyslovějších států na světě. Je 4. největším producentem aut na světě, po Japonsku, USA a Německa. Ve Francii jezdí nejrychlejší vlak na světě.

Zajímavosti: Francouzi jsou milovníci dobrého jídla a vína. V minulosti Francie vlastnila mnoho kolonií, proto dnes mezi obyvateli najdeme mnoho přistěhovalců, hlavně z Afriky. V Toulouse se vyrábějí známá letadla Airbus. Pařížská Eiffelova věž byla postavena v roce 1889 u příležitosti Světové výstavy. Postavil ji A.G.Aiffel. Celá rozhledna měří 321 metrů. Na výrobu se použilo 7000 tun železa. Časem se stala neoddělitelnou součástí města a je jeho symbolem. Také darovali USA sochu Svobody. Většina řek ústí do Atlanského oceánu.

Sousedy Francie jsou: Belgie, Lucembursko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Španělsko, Andora a na pobřeží Středozemního moře je malý stát Monako. Nedávno zemřel monacký král, jeho syn Albert ale nemá dědice. Pokuď se žádný potomek nenarodí, Monako připadne Francii.





Hodnocení: (hodnotilo 16 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info