Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rumunsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Rumunsko
 
Titulek: Rumunsko
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rumunsko

počet obyvatel: 21 698 181
jazyk: rumunština, regionálně němčina a maďarština
hlavní město: Bukurešť
vznik: 9.května 1877
měna: rumunský leu (ron)

Rumunsko leží nad Balkánským poloostrovem v jihovýchodní částí Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě, s Maďarskem na severozápadě, se Srbskem na západě a s Bulharskem na jihu. Východní břehy země omývají vody černého moře. 1.1.2007 se Rumunsko stalo členem EU.

Dějiny
Ve středověku bylo Rumunsko rozděleno do tří knížectví. První dvě, Valašsko a Moldávie, byla od 16 století závislá na Osmanské říši, Sedmihradsko bylo zprvu součástí Uher, v 16.století mělo na Osmanské říši větší míru samostatnosti, roku 1699 pak bylo znovu připojeno k Uhrám.

Obyvatelé
Obyvatelstvo tvoří zejména: Rumuni(89,5%), menšiny Maďarů(7%, v Transylvánii), Romů(2%), Němců, Ukrajinců.
Náboženství pravoslavné(87%), římskokatolické(5%). Přirozený úbytek obyvatel 0,2% ročně. Střední délka života mužů 69 let, žen 75 let. Negramotnost asi 3%. Urbanizace 55%.





Hodnocení: (hodnotilo 84 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info