Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Švýcarsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Švýcarsko
 
Titulek: Švýcarsko
Datum vložení: 5.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
1.Úvod
Dnes se obeznámíme se zemí jménem Švýcarsko.

2.Švýcarsko

Hlavní město: Bern (141 tis.obyvatel)
Švýcarsko je jednou ze zemí jihozápadní části střední Evropy.Protéká jím řeka Rýn.Švýcarsko je země bank, čokolády a přesných hodinek. A také světoznámého děravého sýra a superpřesných vlaků.Leží tam největší ledovec i nejvýše položená vlaková stanice Evropy.Je to kraj vysokých alpských štítů, ale taky zelených pastvin, a voní lučními květy. Největším lákadlem tu jsou Alpy, ale i zdejší města či alpské předhůří stojí za vidění. Rýnský vodopád.

Toto je evropská napodobenina Niagárského vodopádu. Na 23 m vysokém skalním stupni u Schaffhausenu řeka Rýn předvádí úžasné divadlo. Obzvláště mokrý zážitek mohou mít pasažéři vyhlídkových lodí, kterým nestačí pozorování ze břehu.Je pravda, že těžko překvapí svojí výškou, ale 150m šířky už určitě respekt budí.
Největší dojem však dělá množství vody, které se tudy valí. Rýn tu již není nějakým potůčkem, ale velkou řekou, v jejímž korytě spěchá voda z ledovců na
své daleké cestě do moře. Proto také během roku průtok přes vodopád značně kolísá pochopitelně v letní době největšího tání horských ledovců. V červenci tak přes Rýnský vodopád hučí i více než 1.000.000 litrů vody za sekundu.

3.Obecné

oficiální název - český: Švýcarská konfederace
jazyky: němčina (65 % obyvatel), francouzština (18 %), italština (10 %), rétorománština (1 %)
náboženství: katolíci (49 %), protestanti (48%)
státní zřízení: republika
měna: švýcarský frank =23,-Kč
počet obyvatel: 7 mil.
největší město: Curych (380 tis .obyvatel)
rozloha: 41 293 km2
nejvyšší hora: Monte Rosa, 4 634 m n.m.


4.Turistika

Nejhledanější cíle turistů ve Švýcarsku:
Alpy
Zurich
Lucern
Bern
Ženeva
Matterhorn
Ženevské jezero
5.Počasí a podnebí:
Podnebí Švýcarska je mírné, bez extrémních teplot nebo vlhkosti v létě i v zimě. Od července do srpna se teploty pohybují mezi 18°C až 27°C, od ledna do února mezi -2°C až +7°C. Na jaře a na podzim dosahují denní teploty 8C až 15C. V závislosti na nadmořské výšce se teploty mohou značně lišit
6.Úřední svátky:
1.leden (Nový rok), Velký pátek, Velikonoční pondělí, Nanebevstoupení Páně, Svatodušní pondělí, 1. srpen (Národní svátek), 25. prosinec ( Boží hod vánoční), 26. prosinec (druhý svátek vánoční, Štěpána). Regionální a místní svátky, např. 2. leden, 1. květen (svátek práce), 22. červen (svátek Božího těla)

7.Zajímavosti
Švýcarsko je 2. nejbohatší stát v Evropě.Švýcarské čokolády se vyrábí z alpského mléka.Jejich domy se staví ze dřeva,ale základy jsou z kamene kterému nevadí vlhko.Okna mají dvojitá skla a sníh na šikmé střeše pomáhá udržovat teplo v domě.





Hodnocení: (hodnotilo 90 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info