Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Argentina

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Argentina
 
Titulek: Argentina
Datum vložení: 26.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Oficiální název: Argentinská republika
Hlavní město: Buenos Aires
Rozloha: 2 766 890 km2
Podnebí: mírný pás, subtropický pás

Argentina - Obyvatelstvo
Počet obyvatel: 39 144 753

Národnostní složení:
Argentinci (84 %), Italové (4 %), Indiáni (2 %)

Náboženství: katolíci (93 %), protestanti (2 %)

Rizika:
Ačkoliv je Argentina relativně bezpečná země, Ministerstvo zahraničí varuje, že v poslední době se vyskytují ozbrojená přepadení. Přepadení hrozí především při výberu větší hotovosti v bance, kdy je klient vytipován a později okraden. I vysokohorská turistika přináší svá rizika. V poslední době zahynuli při výstupu na nejvyšší horu Jižní Ameriky (Aconcagua) dva Češi. Turisté se nechávají zlákat tím, že na vrchol hory lze vystoupit i bez použití horolezecké výstroje. Terén a klima je však velmi zrádný. Argentina - Zajímavosti
Buenos Aires je nejkrásnější město Jižní Ameriky se slavným prezidentským palácem Casa Rosada. Argentina si získala mnoho turistů svou okouzlující přírodou. Země se pyšní na jedné straně sedmitisícovými vrcholky And, neprostupnou džunglí, proslavenou suchou pampou, nádhernými ledovcovými jezery a přímořskými plážemi na straně druhé. K přírodním skvostům patří vodopády Iguazu na hranicích s Brazílií (Cataratas del Iguazú) a ledovec Moreno Glacier při hranicích s Chile. Můžete zvolit buď horskou turistiku v Río Negro (San Martin de los Andes, Bariloche, Villa La Angostura) nebo výlet do delty řeky Paraná Argentina může nabídnout i skvostnou faunu a flóru. Entomologicky nejcennější je nepropustná oblast na severu. Zde najdete motýly, kteří se jinde na světě nevyskytují. Na jihu lze zase pozorovat rypouše sloní i důstojné tučňáky.
Historie
Roku 1516 bylo objeveno mořeplavcem španělského původu Juanem Diazem de Solís. Ve 30. letech 16. stol zahájilo Španělsko kolonizaci, roku 1536 bylo založeno hl. město Buenos Aires.1826 vznik federativní republiky.V letech 1829-52 vytvořil tehdejší federalistický generál Juan Manuel Rosa základy jednotného státu. Pokusil se (bezúspěšně) o připojení Uruguay. V letech1865-70 probíhala válka proti Paraguay. Od roku 1876 začali do země masově přicházet Evropané. Roku 1880 se stalo hl. městem Buenos Aires. 1. světová válka oslabila vztahy s Velkou Británií, zároveň v Argentině začal sílit hospodářský vliv USA. V letech 1929-32, během velké hospodářské krize, došlo opět k politickým otřesům, které měly za následek svržení vlády a nastolení vojenské diktatury. Během 2. světové války, stejně jako té první, zůstala země neutrální. 27. 3. 1945 však nakonec vyhlásila válku Německu a Japonsku. V letech 1949-55 vládl v zemi diktátorský režim plukovníka Peróna. Následovaly další diktátorské vlády jednoho muže (generál Aramburua, generál Frondiziho, Illii, generál Onganíi). V roce 1973 prezidentem znovu zvolen Perón. Po jeho smrti se stala prezidentkou jeho žena Eva M. Perónová. Svržena pučen 1976. 1976-81 vládl generál J. R. Videly, 1981 jmenován R. E. Vista. V tomto období probíhaly masové protesty obyvatelstva kvůli porušování lidských práv, korupci, hospodářské krizi, velkému zadlužení země. Téhož roku prezidentem L. F. Galtieri. Po pár měsících odstoupil a novým prezidentem byl jmenován generál R. Bignone. Ten povolil činnost politických stran a na říjen 1983 byly vyhlášeny všeobecné volby. V letech 1983-89 prezidentem R. Alfonsin, který nařídil vyšetřování odpovědnosti za porušování lidských práv. Od roku 1989 prezidentem C. S. Menem. Během vlády R. Alfonsina a C. S. Menema došlo k několika pokusům o vojenský převrat. Politická a hospodářská nestabilita měla za následek zvyšování chudoby v zemi. Země se velmi zadlužovala, zvyšovala se nezaměstnanost a inflace dosahovala závratných výšek. V současnosti je situace stabilnější, míra inflace nízká.





Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info