Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chorvatsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Chorvatsko
 
Titulek: Chorvatsko
Datum vložení: 4.4.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'




CHORVATSKO


















ROZLOHA: 56 538 km2
POČET OBYVATEL: 4 356 500 obyvatel (2002)
HLAVNÍ MĚSTO: ZÁHŘEB, 765 700 obyvatel (2002)
ÚŘEDNÍ JAZYK: CHORVATŠTINA








Chorvatsko patří, mezi nejoblíbenější turistické destinace, v oblasti Středozemního moře. Jeho obliba, je výrazná především pro turisty z České Republiky, kterých k Jadranu každoročně vyrazí více než milion. Země je optimální destinací, pro letní dovolenou u moře díky křišťálově čistému moři, krásným plážím a příjemnému středomořskému klimatu. Chorvatsko, však nabízí mnohem víc než koupání.
Chorvatská města, se pyšní bohatou historií a památkami evropského i světového významu. Národní parky, okouzlují krásou zdejší nádherné přírody. Celkový dojem z této pohádkové země, s více než tisíci ostrovy, umocňuje pověstná pohostinnost a vstřícnost zdejších obyvatel.
Do Chorvatska jsme začali jezdit už před sto lety, patřili jsme k prvním návštěvníkům a lze říci, že jsme světu pomohli Jadran objevit. Věrni jsme Chorvatsku zůstali i v době, drahých exotických dovolených. Proč tomu tak je? Je to naše nejbližší moře, a s Chorvaty nás spojuje slovanský jazyk – při troše vynalézavosti se tady každý domluví.

Hory a pohoří:

Na území Chorvatska, zasahuje Dinárský kras, který je tvořen ze silně zvrásněných druhohorních vápenců. Je v drtivé většině, krásným příkladem úplného krasu – holokrasu, kdy půda je zcela odnesena a na povrchu vystupují čisté vápence, tvořící rozsáhlá krasová pole, závrty, jeskynní systémy.
Na jihozápadě Chorvatska, se nachází plošina Lika s četnými krasovými pli – Ličko polje, Koreniško polje. Krajina je bezvodá, toky řek jsou skryté v zemi. Planiny oddělují od moře divoké a těžce schůdné pohoří Velebit (Vaganski vrh 1758m), jehož svahy spadají prudce k Jaderskému moři. Na severu a severozápadě, to jsou další významná přímořská pohoří Velika Kapela a Mala Kapela, na východě při hranici s Bosnou, Plješevica.
Nejmohutnějším pohořím, je pak Dinara s nejvyšším vrcholem Chorvatska, Dinara (1830m), se samostanými masivy Ilica, Dinara, Troglav, Kamešnica a Svilaja. Donedávna, byl uváděn jako nejvyšší vrchol země Veliki Troglav (1912m), ale ten leží celý na území Bosny.



Zajímavosti:

Chorvatsko, je zemí původu kravaty. Jako módní doplněk ji po Evropě v 17. století, rozšířili chorvatští vojáci.

Plitvický národní park, patří k nejhezčím národním parkům v celé Evropě












Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info