Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mongolsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Mongolsko
 
Titulek: Mongolsko
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
ZÁKLADNÍ FAKTA
Mongolsko je vnitrozemský stát ve střední Asii.Sousedí s Čínskou lidovou republikou a Ruskem na severu.
Země má plochu 1 566 500 km² ,ale je zde nejmenší hustota zalidnění na celém světě.Jen něco okolo 2,7 milionu obyvatel.
Hlavním městem je Ulábátar, jehož 844 tisíc obyvatel představuje jednu třetinu populace země. Dalšími městy jsou například Erdenet, Darchan,Čojbalsan. Území Státu Mongolsko se rozkládá na části území tzv.Vnějšího Mongolska, zatímco tzv. Vnitřní Mongolsko je dnes jako autonomní oblast součástí Čínské lidové republiky.

KAM SE V MONGOLSKU VYDAT?
Hora Chogno Chán
Hora leží 290 km západně od hlavního města, a na jednom místě se tu střetává step, poušť a les.
Poušť Gobi
Poušť Gobi tvoří z větší části vlastně suchá polotravnatá step. Poušť se rozkládá na úpatí Altajských hor v nadmořské výšce 1500 m.n.m. V roce 1975 zde byla vyhlášena Velká rezervace Gobi, která se stala čtvrtou největší přírodní rezervací na světě. Žijí zde velbloudi – je to nejsevernější místo, kde se velbloudi vyskytují (zhruba na úrovni Prahy), bílí leopardi, ovce a gazely. Uprostřed pouště se nachází. městečko Dalandzadgad.

Jezero Chuvsgúl
Nejčistší jezero světa. Jedná se o největší a nejhlubší jezero Mongolska, které je známé také jako Matka, či Tmavomodrá perla. Je 136 kilometrů dlouhé, 36 kilometrů široké a 262 metrů hluboké. Leží v nadmořské výšce okolo 1645 metrů, od ledna do dubna je zamrzlé.





Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info