Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Německo

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Německo
 
Titulek: Německo
Datum vložení: 19.6.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Německo
-Hlavní město: Berlín
-Rozloha: 357 022 km² (asi 4x větší než ČR)
-Časové pásmo: +1
-Počet obyvatel: 82 mil.
-Jazyk: němčina
-Náboženství: římskokatolické, protestantské
-Prezident: Christian Wulff
-Měna: euro
-Sousedí s 9 státy: Dánsko, Polsko, ČR, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Lucembursko, Belgie a Nizozemsko. Německo je zemí v Evropě, která sousedí s nejvíce státy. Nejdelší hranici má s Rakouskem 815 km. Protékají zde řeky: Rýn, Dunaj, Labe, Odra, Wesera a Emže. Přirozená jezera jsou převážně ledovcového původu. Největším jezerem ležícím celé na německém území je Müritz. Pěstují se především obilniny. Žije zde hodně savců i ptáků. Cílem ochrany přírody je zachování přírody a krajiny. Na území Německa se nachází 14 národních parků, 19 biosférických rezervací, 95 přírodních parků a tisíce přírodních rezervací, památných stromů atd. Německo patří mezi země s vysokou hustotou zalidnění. Je surovinově relativně chudá země. Německo je na světové špičce v automobilovém, elektrotechnickém, ve strojírenství a v chemickém průmyslu. Nejoblíbenějším druhem sportu v Německu je kopaná. Německý fotbalový svaz má šest miliónů členů, v soutěžích hraje 170 tisíc týmů. Německá mužská reprezentace je celosvětově jeden z nejúspěšnějších týmů, vybojovala třikrát titul mistrů světa a třikrát mistrovství Evropy. Německo je jedinou zemí na světě, která získala titul mistra světa v kopané v mužské a ženské kategorii. Ve světovém měřítku vyniká také německá házená (3krát mistři světa) a pozemní hokej (čtyři zlaté medaile na olympijských hrách). Narůstá i popularita basketbalu a ledního hokeje. Významní sportovci jsou třeba automobilový závodník Michael Schumacher, kanoistka Birgit Fischerová nebo boxer Max Schmeling. Německo je největší světovou velmocí v zimních sportech, především v biatlonu, jízdě na bobech, jízdě na saních nebo rychlobruslení. Nejúspěšnější německou účastnicí zimních olympijských her v historii je dosud rychlobruslařka Claudia Pechsteinová s pěti zlatými medailemi.





Hodnocení: (hodnotilo 12 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info