Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mahler Gustav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mahler Gustav
 
Osobnost: Mahler Gustav
Datum vložení: 5.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Gustav MAHLER

Rakušan Gustav MAHLER (narozen 7. července 1860 v Kališti u Humpolce, zemřel 18. května 1911 ve Vídni-51 let) byl jeden z nejproslulejších světových hudebních skladatelů, symfoniků a dirigentů moderní doby. Své dětství prožil v Jihlavě, kde už jako 10.letý poprvé vystupoval na veřejnosti. Roku 1875 odchází na vídeňskou konzervatoř.Zde byl jeho učitelem Anton Bruckner. Roku 1883 působil jako dirigent v operním divadle v Olomouci,a r.1885 - 86 v Německém divadle v Praze. V letech 1886-1888 byl angažován u městského divadla v Lipsku, načež byl jmenován ředitelem opery v Budapešti, odkud byl vyštván neutěšenými uměleckými poměry, roku 1897 byl povolán k Dvorní opeře ve Vídni, zprvu jako kapelník a později jako její ředitel. Prvním jeho činem bylo uvedení Smetanova díla Dalibora. Pod jeho vedením prožívala v letech 1898-1907 dobu největšího rozkvětu. V roce 1908 se stal kapelníkem Metropolitan Opery v New-Yorku a v roce 1909 hudebním vedoucím newyorské Philharmonic Society.
Měl blízký vztah k české zemi a hudbě, udržoval přátelské styky s J. B. Foerstrem, neobyčejně si cenil B. Smetany a A. Dvořáka, ve světě uváděl opery našich mistrů, dirigoval premiéru Dvořákovy Písně bohatýrské a zavedl množství novinek v opeře. Jeho styl vychází z přechodu od pozdního romantismu k moderní hudbě. Psal rozsáhlá, filozoficky koncipovaná díla, v nichž však vedle výrazově vypjatých poloh a subjektivně zjitřené melodiky uplatnil i lidové popěvky, nadhled, ironii a grotesku, vyplývající však z pocitu osamění.
Z jeho tvorby jsou nejvýznamnější symfonie :1. D dur, 2. c moll, 3. d moll se sborem, 4. G dur, 5. cis moll, 6. a moll, 7. e moll, 8. Es dur se sborem a varhanami, 9. D dur, fragment 10. Fis dur, symfonie-kantáta Píseň o zemi a písňové cykly (Písně potulného tovaryše, Chlapcův kouzelný roh, Písně o mrtvých dětech).






Hodnocení: (hodnotilo 22 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info