Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Adolf Born

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Adolf Born
 
Osobnost: Adolf Born
Datum vložení: 15.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Adolf Born (* 12. června 1930 České Velenice) je známý český malíř a ilustrátor. V letech 1950 až 1955 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Antonína Pelce. Ihned po škole začal kreslit karikatury a ilustrovat knížky často ve dvojici s Oldřichem Jelínkem. První zahraniční Bornovou knihou bylo album jeho kreseb a grafik (Donna, sesso forte), které vyšlo v roce 1973 v Itálii. U nás vydal v roce 1970 knihu karikatur Bornografie, v roce 1975 Karikatury, dále album 12 grafických listů (1992) a v roce 1990 autobiografickou knížku Mým národům. Mezi nejkrásnější patří ilustrace ke knihám Robinson (Daniel Defoe), Muž s dýmkou a houslemi (Arthur Conan Doyle) nebo Pipi Dlouhá punčocha (Astrid Lindgrenová). Dílo vyhraněného kreslířského stylu a osobitého pojetí děje fantaskním způsobem kombinuje různorodé prvky lidského, zvířecího a přírodního světa v groteskní a karikaturní nadsázce.
Stejnou popularitu jako ilustrace knih získala Bornovi i jeho práce v animovaném filmu. Born je např. autorem animovaného filmu Ze života ptáků, seriálu Mach a Šebestová (vytvořen spolu s M. Macourkem a J. Doubravou), celovečerního Robinson Crusoe, námořník z Yorku). Výtvarně spolupracoval asi na 65 filmech. Specifickým rysem jeho tvorby je břitký, nápaditý humor. Ilustroval přes 200 publikací, zejména dětských knih.

Malíř používá humor a svou fantazii.
Například na tomto obrázku můžeme vidět jeho fantazii,muž který sedí vedle paní se proměnil v psa. Používá kresbu, která se líbí dětem. Většinou kreslí a maluje živé bytosti, se kterými si hraje. Můžeme vidět psa a paní, kteří sedí na židličkách v kavárně. Oba dva kouří a pijí něco ve skleničkách. Nohy mají zkřížené pod malým kulatým stolem. Paní má dlouhou hlavu, na které je dlouhý nos a malé oči, její vlasy jsou rezavé, na konečcích je má zatočené nahoru. Na krku má malý řetízek. Na sobě má zeleno modré šaty a na rukou má tlusté zlaté náramky. Na nohou má paní tenké střevíčky, které nejdou moc vidět. Pes má velkou hlavu a malé brýle, také má uši, které jsou hnědé. Má silné tělo a tlusté, na krku má oranžovou kravatu s černými pruhy. Na nohou má protáhlé střevíce s bílými skvrnami. Před nimi leží na zemi psův klobouk, který je malý a zelený. Za nimi je velké okno a malinkaté závěsy. Tato kresba je pěkná a malíř si hraje.
Toho to malíře a ilustrátora jsem si vybrala proto, že se mi líbí jeho kresby, i když jsou spíše dětské, ale pěkné.





Hodnocení: (hodnotilo 133 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info