Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Angelina Jolie

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Angelina Jolie
 
Osobnost: Angelina Jolie
Datum vložení: 6.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Povolání: Herečka
Datum narození: 4. 06. 1975
Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA
Znamení: Blíženci
Životopis
Angelina, celým jménem Angelina Jolie Voight, se narodila herečce Marcheline Bertrand a herci Jonu Voightovi. Do kontaktu s herectvím se dostala, již ve věku pěti let a to po boku svého otce v komedii režiséra Hal Ashbyho "Looking to Get Out“. V jedenácti letech začala studovat herectví v divadelním institutu Lee Strasberga. Od šestnácti let začala pracovat jako profesionální modelka v Londýně, New Yorku a Los Angeles. Objevila se v hudebních klipech od skupin Meatloaf, Lemonheads, Lenny Kravitz a Rolling Stones.

Mimo Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku studovala na New York University, kde si také poprvé zahrála v divadelní produkci. Po absolvování školy začala pracovat ve skupině UCLA School of Cinema. Zde také natočila svůj první studentský film pod režisérským dohledem svého bratra Jamese Haven Voighta.

Jako herecký nováček se brzy objevila v malé filmové roli "Cyborg 2“ (1993), film o kříženci člověka s robotem nebyl příliš úspěšný. O dva roky později získala první hlavní roli počítačového hackera v thrilleru Nebezpečná síť “Hackers“, kde poprvé poznala chuť uznání. Ve filmu se seznámila se svým prvním manželem britským hercem Johny Lee Millerem. Vzali se krátce po natáčení. Na svatbu si Angelina vzala místo tradičních bílých šatů černé kožené kalhoty a bílou košili, na kterou napsala svou vlastní krví jméno svého nastávajícího. Tento vztah jim však nevydržel ani rok.

Po účinkování v několika průměrných filmech, jako komedie "Love in all there is"(1996) a krimi thriller Ruce od krve “Playing God" (1997), kde si zahrála po boku Davida Duchovnyho. Za roli Cornelie Wallaceové v televizním dramatu "George Wallace" získala Zlatý Glóbus za nejlepší ženský herecký výkon a nominaci na Emmy. Snímek, který ji vynesl do světa hvězd se jmenoval "Gia“, autobiografické televizní ztvárnění kontroverzního života modelky Gii Carangiové. Za tento film získala druhý Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy. Brzy po těchto úspěších se objevila v několika televizních talk show a objevila se na mnoha obálkách velkých časopisů.

Díky těmto úspěchům dostává velké množství nabídek významných rolí, nakonec se objevila po boku Gillian Anderson, Ellen Burstyn a Seana Conneryho v romantickém dramatu Podoby lásky "Playing By Heart“ (1998). Následující rok se stala součástí dalšího kvalitně obsazovaného komedii Mikeho Newellse Bláznivá runway "Pushing Tin“, zde si zahrála po boku Johna Cusacka a Billyho Boba Thorntona. Ačkoliv film neměl zápornou kritiku, nedokázal finančně úspět. Ve stejný rok si zahrála po boku Denzela Washingtona v thrilleru Sběratel kostí "The Bone Collector".

Dalším velmi významným úspěchem byla role Lisy ve filmu Narušení "Girl, Interrupted“ (1999). Zde hraje bezcitnou pacientku psychiatrické léčebny spolu s Winona Ryder. Za tuto roli získala cenu Akademie a Zlatý Glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Poté se opět vdala, tentokráte za 45 letého herce Billyho Boba Thortona.

V roce 2000 se objevila v kriminálním příběhu se silnými auty 60 sekund, kde si zahrála po boku Nicolase Cageho. Rok 2001 byl pro Angelinu opravdu úspěšný, nejprve se objevila v thrilleru Sedmý hřích "Original Sin“, v němž si zahrála po boku Antonia Banderase. Následně pěkně tvarovaná ve filmovém ztvárnění veleúspěšné počítačové hry Tomb Raider, v hlavní roli Lary Croft stejnojmenném filmu "Lara Croft: Tomb Raider“. Podle některých zdrojů se její manželství s Billy Bobem Thortonem v roce 2002 rozpadlo.

Angelina Jolie žije s hercem Bradem Pittem , se kterým má šest dětí. Angelina si zakládá na tom, aby se každé její dítě narodilo na jiném místě světa a místa narození svých dětí má vytetovaná na těle. V roce 2002 adoptovala chlapce Maddoxe Chivana (nar. 5.srpna 2001 v Kandal, Kambodža), v roce 2005 dívku Zaharu Marley (nar. 8.ledna 2005 v Awassa, Etiopie) a v březnu roku 2007 chlapce Paxe Thiena (nar. 29.listopadu 2003 v Pham Quang Sang, Vietnam). Kromě těchto třech adoptovaných dětí mají tři vlastní, dceru Shiloh Nouvel (narozenou 27.května 2006 v Namibii, Afrika) a dvojčata: Vivienne Marcheline a Knox Léon (narozené 12.července 2008 v Nice, Francie).

Zajímavosti:
Její bratr, James Haven Voight, režíroval pět filmů s Angelinou.
Druhý manžel Billy Bob Thorton byl herec a jejich manželství trvalo od 05.08.2000 - 2002.
Angelina měří 170 cm (5'7").

Tetování (údajně má 9 tetování)
- velký černý kříž s proslovem na tříslech
- Čínský drak na levé paži a nad ním jméno Billy Bob
- runa na jejím levém předloktí
- dva domorodé obrazce na pozadí
- Japonský symbol "smrti" na rameni
- Latinské texty na břiše, jenž znamenají "Co mě živí, to mě také zničí"
- A prayer for the wild at heart kept in cages (Modlitba za všechna srdce držená v klecích)
- malé "h" za zápěstím a na pravé paži hlava draka





Hodnocení: (hodnotilo 46 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info