Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čáp bílý

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čáp bílý
 
Osobnost:
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
(Ciconia ciconia)

Popis: Čáp bílý má působivě černobílé zbarvení. Na hlavě má dlouhý, červený zobák a dolní části těla červené nohy.
Způsob života: Čápi se vyskytují na vlhkých loukách, polích či okrajích vod. Preferují otevřenou krajinu, často se však nacházejí u blízkosti lidských obydlí.
Hnízdění: Staví si mohutné hnízdo z klacíků na vzrostlých stromech, věžích či střechách a komínech. Každoročně se vrací na stejné hnízdo. Pokud se jeden z páru nevrátí, druhý si brzy opatří nového partnera. Samec obyčejně přilétá o pár dní dříve než samice, aby hnízdo obsadil a opravil. Inkubace vajec trvá přibližně 30 dní. Vejce zahřívají oba rodiče. Dva měsíce po vylíhnutí se mláďata učí létat. Čáp pohlavně dospívá až ve třetím měsíci svého života. Hnízdit začíná obvykle okolo pátého roku.
Potrava: Hlavní potravou tohoto ptáka jsou žáby, malí hlodavci, různí plazi, ale loví i hmyz (např.: Saranče). Denně čáp uloví průměrně 44 hrabošů.
Zimoviště: Na území se schromažďují ve velkých hejnech a společně letí do Afriky a Jižní Asie.Při cestě na jih uletí za den až 300km.
Zajímavosti: Na území České republiky žijí dva druhy: Čáp bílý a Čáp černý. Čáp je také hlavním symbolem Alsaska, protože je součástí mnoha legend, které se vypráví dětem.
Alsasko je jeden ze 22 metropolitních regiónů Francie. Čápi jso obecně považovány za ptáky, kteří nosí štěstí.







Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info