Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Albrecht z Valštejna

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Albrecht z Valštejna
 
Osobnost: Albrecht Albrecht z Valštejna
Datum vložení: 18.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna pocházel z nezámožné odnože panského rodu Valdštejnů. Záhy po narození osiřel, ale poručníci se postarali, aby dostal slušné školní vzdělání a usnadnili mu i vstup do císařského vojska v Uhrách roku 1604, který rozhodl o jeho další dráze. Za českého povstání přešel roku 1619 za skandálních okolností do služeb Habsburků a vysloužil si tak nároky na nejvyšší odměny. Císař mu udělil titul frýdlantského vévody a roku 1625 ho pověřil vrchním velením svého vojska. Když stál Valdštejn na vrcholu moci, ustoupil Ferdinand II. jeho protivníkům a roku 1630 ho z armády propustil. Zakrátko se sice ukázalo, že Valdštejna nemůže nikdo nahradit, a císař ho znovu povolal do čela armády. Na opravdové smíření však bylo pozdě. Ze spousty vzájemných protivenství se zrodil kritický konflikt, který vyústil v zavraždění na smrt nemocného Valdštejna v Chebu jeho vlastními důstojníky.





Hodnocení: (hodnotilo 110 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Albrecht z Valštejna Albrecht, Albrecht z Valštejna 735 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info