Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

mastectomia

Zařazeno: iReferaty.cz > Slovník cizích slov > mastectomia
 

 

squareVClanku:
id='square-ir'

mastectomia

  • Mastektomie, známá také jako odstranění prsu, je chirurgický zákrok, který se používá k léčbě nebo prevenci rakoviny prsu. Tato operace spočívá v úplném nebo částečném odstranění tkáně prsu a může být prováděna z různých důvodů, včetně diagnostikovaného nádoru, rizika rakoviny, nebo jako součást léčby již diagnostikovaného nádoru. Mastektomie může být pro ženy, které se rozhodly pro prevenci rakoviny, emocionálně i fyzicky náročným zákrokem, a proto je důležité být dobře informovaný a podporován odborníky v oboru.

    Proč se lidé rozhodují pro mastektomii?

    Existuje několik důvodů, proč se ženy rozhodují pro mastektomii:

    Diagnostikovaný nádor:

    Pokud je ženě diagnostikována rakovina prsu, může být mastektomie jednou z možností léčby. Cílem je odstranit nádor, minimalizovat riziko dalšího šíření a zlepšit prognózu pacientky.

    Prevence rakoviny:

    Některé ženy, u kterých je zjištěna vysoká genetická predispozice k rakovině prsu (například s mutací BRCA genů), mohou zvolit preventivní mastektomii k minimalizaci rizika vzniku rakoviny v budoucnu.

    Riziko recidivy:

    U žen, které mají vysoké riziko recidivy rakoviny prsu po dřívějším léčení, může být mastektomie doporučena jako preventivní opatření.

    Komplexní léčba:

    V některých případech je mastektomie součástí komplexní léčby rakoviny prsu, která může zahrnovat také radioterapii, chemoterapii nebo hormonální terapii.

    Typy mastektomie

    Existují různé typy mastektomie, které se liší v rozsahu odstranění tkáně prsu:

    Úplná mastektomie:

    Tato mastektomie zahrnuje odstranění celého prsu, včetně bradavky a areoly. Při této operaci je zachován hrudní sval pod prsem.

    Parciální mastektomie (částečná mastektomie nebo lumpektomie):

    Tento zákrok zahrnuje odstranění pouze nádoru a okolní tkáně, zachování většiny prsu. Parciální mastektomie je často doprovázena radioterapií pro dosažení kompletní léčby.

    Prophylaktická (preventivní) mastektomie:

    Tento typ mastektomie je prováděn u žen s vysokým rizikem vzniku rakoviny prsu, a to i když nebyl nádor zjištěn. Cílem je snížit riziko vzniku rakoviny v budoucnosti.

    Jak probíhá mastektomie?

    Mastektomie je prováděna pod celkovou anestézií a trvá obvykle dvě až tři hodiny, v závislosti na rozsahu zákroku. Průběh operace se obecně skládá z následujících kroků:

    Anestézie:

    Pacientka je podrobena celkové anestezii, což znamená, že bude spát a nebude cítit žádnou bolest během zákroku.

    Řez:

    Plastický chirurg provede řez na prsu, který může být umístěn v různých oblastech prsu, v závislosti na typu mastektomie. U úplné mastektomie je řez umístěn vodorovně pod klíční kostí, což umožňuje přístup k celému prsu.

    Odstranění tkáně prsu:

    Plastický chirurg odstraní patologicky postiženou tkáň prsu, a to buď úplně (úplná mastektomie) nebo částečně (parciální mastektomie). Při úplné mastektomii je odstraněna celá žláza prsu, včetně bradavky a areoly.

    Rekonstrukce prsu:

    U žen, které se rozhodly pro rekonstrukci prsu, může být tento krok proveden ihned po mastektomii nebo později, po úplném zotavení z první operace. Rekonstrukce prsu může být provedena pomocí implantátů nebo vlastního těla pacientky (např. pomocí tkáně z břicha nebo zádového svalu).

    Uspořádání kůže:

    Po odstranění tkáně prsu je chirurg vyčistí a zajistí, aby byla kůže kolem řezu pečlivě zašita, čímž se minimalizuje viditelnost jizev.

    Pooperační péče a zotavení

    Po mastektomii je důležité dodržovat přesně stanovené pokyny od lékaře, aby se zabránilo komplikacím a zajistilo úspěšné zotavení. Během pooperačního období může být pacientka hospitalizována, aby byla pod lékařským dohledem. Následně bude podávána vhodná léčba proti bolesti a mohou být předepsány antibiotika k minimalizaci rizika infekce. Po zotavení z mastektomie a případné rekonstrukce prsu může být pacientka doporučena fyzioterapie nebo psychologická podpora, aby se minimalizovala fyzická i emocionální zátěž.

    Důležitost rekonstrukce prsu

    Rekonstrukce prsu je pro mnoho žen důležitou součástí léčby a zotavení po mastektomii. Možnost obnovení tvaru a symetrie prsou může pomoci pacientkám znovu získat sebevědomí a pozitivně ovlivnit kvalitu života. Moderní techniky rekonstrukce prsu umožňují dosáhnout přirozeného vzhledu a pocitu, což je pro mnohé ženy velmi důležité. Viz více na téma plastika prsou.

    Další plastické operace:


    Abdominoplastika




     
     


     
     
    Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
    Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

    © provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
    Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
    Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info