Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mácha Karel Hynek

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mácha Karel Hynek
 
Osobnost: Mácha Karel Hynek
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
KAREL HYNEK MÁCHA -(10. listopadu 1810 Praha – 6. listopadu 1836 Litoměřice)byl český básník, největší představitel českého romantismu.

Život

Narodil se 16. listopadu roku 1810 v Praze na Malé Straně v rodině, kde matka pocházela z hudební rodiny a otec byl mlynářský pomocník, jenž přišel do Prahy z venkova.
V letech 1824 – 1830 studoval na městském gymnáziu (německém), doma mluvili česky. Po maturitě začal studovat filozofii v Praze, vystudoval práva (r. 1836) a nastoupil jako advokátní praktikant u soudu v Litoměřicích.

Pozdější život

Hrad Hazmburk na kresbě Karla Hynka Máchy (okolo roku 1833), pohled zhruba z KlapéhoJelikož se stýkal s polskými revolucionáři a pomáhal jim, měl poměrně často problémy s policií. Byl obdivovatel Velké francouzské revoluce. Působil jako herec v Kajetánském divadle. Jeho velkým koníčkem bylo cestování po hradech, které zaznamenal v četných kresbách. Zamiloval se do Marinky Štichové, ta však zemřela. Po její smrti je Máchova tvorba obzvlášť tragická. Poté se v kajetánském divadle seznámil s Eleonorou Šomkovou. Po tom, co se jim narodil syn, se Mácha rychle chystá ke svatbě. Umírá však 6. listopadu roku 1836 na následky podchlazení při hašení požáru. Pohřeb, který byl velice skromný, měl o dva dny později v den své plánované svatby. V úmrtním listě stálo, že příčinou smrti byl zápal plic, ale je možné, že Mácha ve skutečnosti zemřel na tyfus nebo úplavici[1]; podle některých zdrojů údajně také trpěl na syfilis, který se ale na jeho náhlé smrti mohl podílet jen dost nepřímo tím, že mohl mít v jeho důsledku sníženou odolnost organismu.


Inspirace

pamětní deska na domku v LitoměřicíchMácha už jako student hltal vše co mu přišlo pod ruku, od rytířských románů až po Shakespeara. Ve svých dílech se nechal inspirovat především těmito autory:

Shakespeare
Goethe
Byron (postavy jeho děl Máchu provázely ve snech)
Hájek
Herder
Jako další faktor v jeho dílech vyskytuje především příroda. Mácha jako dobrodruh se rád potuloval po kraji a např. v Máji se mu inspirací stala krajina okolo hradu Bezděz.


Dílo
První básně psal německy, pak psal oběma jazyky a nakonec tvořil pouze v češtině.

Německé verše:
Versuche des Ignac Macha
Hoffnung
Česká poezie:
Svatý Ivan
Na hřbitově
Hrobka králů a knížat českých

Próza
Krkonošská pouť
Večer na Bezdězu
Obrazy ze života mého – soubor povídek s autobiografickými prvky
Kat – měla to být tetralogie o hradech (Křivoklad, Valdek, Karlův Týn, Vyšehrad), stihl pouze první díl. Román. Děj se odehrává v době vlády Václava IV. Kat je přítelem a nevlastním bratrem Václava IV. Cítí se uražen, že není králem on.
Klášter Sázavský – pokus o román – nedokončen
Večer na Bezdězu – lyrizovaná próza, není zde důležitý děj, ale zachycení myšlenkových stavů autora.
Marinka (1833) – lyrická povídka o tragické lásce autora k nemocné, umírající dívce.

Drama
Bratři
Král Fridrich
Bratrovrah
Boleslav
Lyrickoepická díla
Mnich
Návrat
Cikáni – próza, nemá samostatný děj, chtěl zde vyjádřit smutek a rozčarování ze života. Vybírá si postavy, které trpí.
Máj – (1836) Máchovo nejznámější dílo (bylo přeloženo do mnoha jazyků). Z počátku Máj nebyl přijat, dílo bylo považováno za málo vlastenecké, báseň byla pochopena teprve při dalších vydáních. Májovci Máj pokládali za přelomovou báseň.
Jedná se o lyrickoepickou báseň s nerozvinutým dějem, obsahuje 4 zpěvy a 2 intermezza. Hlavním hrdinou je Vilém, který zavraždí svůdce své milé, který je zároveň jeho otcem, to ale Vilém nevěděl. Je odsouzen jako otcovrah k trestu smrti. Jarmila očekává Viléma (vůdce loupežníků), když se dozvídá o jeho odsouzení páchá sebevraždu skokem do jezera. Mácha se snažil zachytit pocity odsouzeného, přírodu. Obviňuje společnost, za to že ho dohnala k vraždě. Máj je jazykově velmi bohatý, jsou zde použity netradiční obraty, výrazy a přirovnání, zvukomalba, volná asociace myšlenek





Hodnocení: (hodnotilo 28 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mácha Karel Hynek Mácha, Karel Hynek 342 slov
Mácha Karel Hynek Mácha, Karel Hynek 788 slov
Mácha Karel Hynek Mácha, Karel Hynek 2749 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info