Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mami, mám tě ráda

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Mami, mám tě ráda
 
Autor: William Saroyan
Název díla: Mami, mám tě ráda
Datum vložení: 13.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní hrdinkou, která v ich-formě vypráví příběh, je dívka, jejíž jméno se v knize vůbec neobjeví-mamka jí říká Žabička (protože miluje žáby), ale i například Kobylka, Myška. Žije s mamkou v Kalifornii v Pacifických Palisádách na Macaroni Lane č. 1001.Žabička by chtěla být nadhazovačem v baseballu za Giants. Její mamka (33 let) se chce stát herečkou a má letět do New Yorku, aby si tam našla roli. Žabiččin otec(který se s dívčinou matkou rozvedl před třemi lety) i s Žabiččiným bratrem Péťou Pálkařem Popletou žijí v Paříži, a proto by Žabička zůstala doma sama a musela by být u mamčiny přítelkyně Kláry, která jí říká paní Nižinská, a kterou Žabička nemá ráda, a proto letí s mamkou. Mamka je spíše Žabiččina kamarádka, a tak bez jejího souhlasu neudělá žádné rozhodnutí a vždy se jí zeptá na názor, snaží se jí ve všem vyhovět..

Mamka jde na oběd s panem Mikem McClatcheym, což je producent. Když pan McClatchey volá, že na oběd přijde později, řekne do telefonu Žabičce, že má pěkný hlas a jestli nechce hrát v jeho hře, do které potřebuje devítiletou holčičku. Žabička odmítne a kapitola končí slovy: Ani nápad! Já a herečka!

Mamce volá další den velmi bohatá kamarádka Gladys Dubarryová, která se později vdá za svého osobního lékaře Hobarta Tuppence. Mamka jí řekne, že pro ni pan McClatchey roli nemá, ale že se mu líbí Žabiččin hlas. Mamka i Žabička onemocní, a když mamka usne, dívka se jde projít po chodbě a potká slečnu Kate Cranshawovou, bývalou herečku a podle mamky nejlepší učitelku herectví na světě. Kate se s Žabičkou spřátelí a později i s mamkou.

Mike dá Žabičce a mamce na přečtení hru Kouzelný míček od Emmersona Tullyho. Slečna Cranshawová jim řekne, že hra nebude mít u diváků úspěch. Ale že i přes to by se měla nastudovat a hrát.Žabička volá otci do Paříže, aby jí dal svolení hru hrát. Otec jí to dovolí a dokonce ke hře napíše hudbu. Slečna Cranshawová jim s nacvičením hry pomáhá. Žabiččina postava je v celé hře nejdůležitější.

Premiéra hry je ve Philadelphii v Lesním divadle. Kritice se představení téměř vůbec nelíbí. Ale s každým představením je úspěch větší a větší. Mamka si neúspěch vyčítá a tvrdí, že je to její vina, ale Mike ji přesvědčí, že to není pravda. Investoři nechtějí dát Mikovi peníze, a tak se Gladys rozhodne do hry investovat dvacet pět tisíc dolarů. Další sérii představení odehrají v Bostonu. Hostování v Bostonu jim přinese úspěch. A také kritika je velice příznivá. Udělají mnoho rozhovorů s novináři, zvou je do nejrůznějších rozhlasových stanic a televizních programů.3
Nakonec se hra předvádí v divadle Belasco v New Yorku. Děkování opakují více než sedmnáctkrát. Po skončení hry se koná večírek u Gladys. Žabička je unavená, a tak jde spát. Ve spánku jí políbí na tvář její otec. Žabička se probudí a otec jí řekne, že do New Yorku přijel i Péťa Pálkař Popleta, ale proto, že jsou čtyři hodiny ráno, tak spí. Když otec Žabičce řekne, že díky hře bude slavná a bohatá, ona odpoví, že ne, protože pojede s ním a Péťou do Paříže, protože je nadhazovač a ne herečka.





Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mami, mám Tě ráda Saroyan, William 271 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info