Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hordubal

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hordubal
 
Název díla: Hordubal
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
DĚJ
1.část = z pohledu Juraje Hordubala → Hordubal se po osmi letech vrací z Ameriky do rodné Podkarpatské rusy. Celou dobu věřil, že doma najde věrnou manželku Polanu a milující dcerku Hafii. Vše je ale jinak. Polana mu byla nevěrná se správcem Štěpánem Manyou (což si ale Hordubal odmítá přiznat, jasnému faktu aspoň z části uvěří až chvíli před svou smrtí), Hafie na něj není zvyklá(malá nemá dobrý vztah s nikým kromě strýčka Štěpána). Navíc i hospodářství je jiné než bývalo. Polana prodala kamenitá pole v kopcích kravky. Místo toho má pole v nížině a chová koně pro armádu. I stavení je jiné, celé kamenné. Juraj si nemůže zvyknout i když chce. Celá dědina se mu směje, že jeho ženu je mu nevěrná a on, že si ještě hřeje hada na prsou. Rozhodne se Hafii zaslíbit Štěpánovi,ale z toho nakonec sejde a Hordubal nakonec Štěpána na minutu vyhodí. Hordubal krátce na to onemocní a umírá.
2.část = z pohledu vyšetřovatelů; popis vyšetřování Hordubalovy smrti, zároveň je zde nastíněn jiný pohled na situace přecházející vraždě. Tato část končí obviněním milenců, Polany Hordubalové a Štěpána Manyi z vraždy Juraje Hordubala. Motiv vraždy je jednoduchý – Polana chtěla zdědit velký majetek po manželovi, Štěpán byl na peníze.
3.část = z pohledu soudu; popis procesu proti vraždícímu mileneckému páru, jako důkaz k motivu je použito i Polanino těhotenství = je v 8.mesíci, Juraj se vrátil před 5 měsíci; vražda je dokázána, za vražedný předmět je označena košíkářská jehla od Manyů, co se ztratila v den vraždy. Štěpán Manya byl poté odsouzen k doživotnímu těžkému žaláři, Polana Hordubalová k těžkému žaláři na 12 let. Stihnul ji ale i daleko horší trest = opovržení celé dědiny, obzvláště všech žen, které by ji nejradši pověsily.
HLAVNÍ POSTAVA
Juraj Hordubal = rodák z Podkarpatské Rusy, z vesničky Krivé, se po 8 letech strávených v Americe za výdělkem vrací domů Juraj je plný ideálů, naděje, doufá v lepší zítřky, věří v pevnost své rodiny a v ryzost citů jejích členů. Setkává se však pouze s odmítnutím, chladností a výsměchem. Při svém návratu je tamní poměry velmi bohatý, což dává další důvod Polaně, aby se ho zbavila. Zároveň je to trnem v oku místním obyvatelům, takže si rádi na Polanu, nutno říct oprávněně, přisadí.
Polana Hordubalová = žena Juraje, po dobu jeho nepřítomnosti byla svou paní a nechce nic měnit. Na svoji dcerku není dvakrát milá, natož pak na Juraje po jeho nenadálém návratu. Opačný způsob chování uplatňuje ve vztahu ke Štěpánovi. Je prospěchářská, honí se za mamonem, není dobrou matkou a už vůbec ne dobrou ženou, neboť je svému muži viditelně nevěrná (těhotenství).
Štěpán Manya = mladý čeledín, který má poměr s hospodyní jen pro peníze a prospěch, k hospodáři se chová posměvačně a neuctivě
Hafia Hordubalová = malá dcerka Polany a Juraje, celou dobu přihlíží matčině vztahu s čeledínem a na svůj věk v něm má poměrně jasno. Její svědectví je i použito u soudu. Jediný s kým má kladný vztah je „strýc Štěpán“, svého otce v podstatě nezná. Na jejím dětském popisu je přesně vidět situace v době po návratu hospodáře.
STRUKTURA
 Funkční styl – umělecký
 Literární druh – epika
 Literární žánr – novela
o Část tzv. noetické trilogie = Hordubal, Povětroň, Obyčejný život
o Bohatá slovní zásoba, květnatý jazyk = nářečí, americké výrazy
o Na motivy skutečného příběhu; zfilmováno
o Filozofické myšlenky, zkoumá hranice lidského poznání → noetika
 Myšlenka zda máme právo někoho soudit a odsoudit
o Povětroň = po zřícení letadla je nalezen muž bez dokladů. U jeho smrtné postele 3 postavy (zdravotní sestra, básník a jasnovidec) přemýšlejí nad tím, jaký mohl daný člověk asi být, a sestavují jeho životní příběh na základě vlastních zkušeností
o Obyčejný život = drážní úředník v penzi líčí svůj "obyčejný život" v pamětech a zamýšlí se nad ním. Postupně dochází k přesvědčení, že se vlastně skládá z mnoha osobností, které dohromady tvoří jeho osud.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938
 Spisovatel, novinář, překladatel, prozaik, dramatik, fotograf, zahrádkář
 Starší bratr Josef Čapek
o 1887 – 1945 (koncentrační tábor Bergen-Belsen); grafik, malíř, spisovatel
o Povídání o pejskovi a kočičce; Zářivé hlubiny, Krakonošova zahrada (s bratrem)
 fascinován vědecko-technickou revolucí (Továrna na absolutno)
 velmi široká slovní zásoba
 názor, že technika převezme vládu nad lidmi (R.U.R., Válka s mloky)
 vyjadřuje nesouhlas a obavu z války (Krakatit, Bílá nemoc, Matka)
 Díla
o Povídky z jedné a druhé kapsy
o Boží muka
o Trapné povídky
o Krakatit
o Noetická trilogie → Hordubal, Povětroň, Obyčejný život
o Válka s mloky
o Továrna na absolutno
o Život a dílo skladatele Foltýna
o Ze života hmyzu
o Loupežník
o R.U.R
o Věc Makropulos
o Bílá nemoc
o Matka
o Dášenka
o Devatero pohádek
o Anglické listy
o Italské listy
o Hovory s TGM





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hordubal Čapek, Karel 345 slov
Hordubal Čapek, Karel 60 slov
Hordubal Čapek, Karel 1459 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info