Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Prenatální a natální období

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Prenatální a natální období
 
Titulek: Prenatální a natální období
Datum vložení: 14.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Období prenatálního vývoje je jedno z nejdůležitějších období v životě člověka. Trvá poměrně krátce, v průměru 260 dní. Je také nejpřesněji určitelné. Začíná oplozením vajíčka spermií a končí porodem. Období porodu se nazývá natálním obdobím.

Toto období jsem si vybrala pro tuto práci z více důvodů. Máme dvě dcery, a když jsem byla těhotná, vždy mě velmi zajímalo, jak se miminko vyvíjí, jak je velké, co asi cítí, jak asi vypadá. Jsem přesvědčená o tom, že život začíná početím. V oplozeném vajíčku se skryt život, lidský život. A nezáleží na tom, jestli je dítě postižené, nechtěné, nemilované, je to maličký človíček a potřebuje jen čas, aby vyrostl a mohl se narodit. To je můj druhý důvod. Myslím si, že umělý potrat je kruté ukončení života maličkého dítěte. Každý život má smysl, je darovaný od Stvořitele. Život nemůžeme hodnotit podle kvality : Ty jsi postižený, nemáš dostatek inteligence, s Tebou budou jenom problémy, Tvoje narození psychicky či finančně zatíží rodiče nebo společnost, Ty se nenarodíš. Život je dar.
Prenatální období začíná početím. Spermie splyne s vajíčkem, spojením jader vzniká nová buňka, která obsahuje všechny informace pro každý detail lidského vývoje – pohlaví dítěte, barvu vlasů a očí, výšku, odstín pleti, povahu, temperament, vzniká nový život. Na samém začátku je jeho vývoj ovlivňován stavem matčina organismu i vnějšími vlivy. Mnoho o životě dítěte před narozením se dnes dovídáme díky moderní technice, ultrazvuku, ECG …

Za dvacet dnů od početí jsou již vytvořeny základy mozku, míchy, nervové soustavy. Od 21.-22. dne od početí začíná tlouci embryonální srdce. Od 28. dne jsou založeny základy obratlů, lebečních kostí, svalů. Od 9. týdne je možné již zachytit na EEG projevy bioelektrické aktivity mozku Koncem 12. týdne těhotenství již fungují všechny orgány a orgánové systémy, dítě spí, budí se, pohybuje prsty, otáčí hlavou, otevírá a zavírá ústa, cucá si palec. Od 28.-32. týdne od oplození se stále zřetelněji prokazují reakce plodu na akustické, vizuální i chuťové podněty. Dítě je schopno se už „učit“. Těsně po narození většina dětí preferuje hlas vlastní matky. Ještě před porodem je mezi ním a matou navazována určitá komunikace.

Nervová soustava lidského plodu se vyvíjí velmi rychle. Od konce prvního do čtvrtého měsíce prenatálního života je již prakticky vytvořen základ všech základních struktur nervové soustavy. V průběhu zbývajících měsíců do porodu se především zdokonaluje a upřesňuje vzájemné propojení neuronů a oddílů mozku.

Na vývoj dítěte působí i psychické rozpoložení matky. Psychická pohoda, vyrovnanost, těšení se na miminko přispívají k jeho zdárnému vývoji, duševnímu i tělesnému a budují také dobrý vztah mezi matkou a dítětem. Kouření, alkohol, nedostatek vitamínů, nedostatečná výživa, stres, psychická zátěž, negativně ovlivňují nenarozené dítě. Mohou vést k potratu nebo předčasnému porodu.

Období porodu je velkou zátěží pro nezralý organismus z hlediska psychologického i fyziologického. Dítě je připravováno dlouho před narozením na život mimo matčino tělo. Je vybaveno pro přijímání potravy, dýchání, navazování vztahů s matkou a nejbližším okolím. První hodiny po porodu jsou pro navazování prvního kontaktu s matkou nejdůležitější. Průběh porodu může také přímo ovlivnit fyzické, psychické i duševní schopnosti dítěte. Nedostatek kyslíku může poškodit mozek. Pokud to netrvá dlouho, může se to projevit v pozdějším věku poruchami chování, učení… Jestliže nedostatek kyslíku trvá déle, projeví se u dítěte dětská mozková obrna, která má mnoho forem. Od lehčího postižení rukou nebo nohou po těžké formy, kdy je mozek poškozen natolik, dítě nejen neovládá končetiny, ale je poškozen i intelekt, sluch, zrak. DMO je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, jak, kdy a kde se projeví.





Hodnocení: (hodnotilo 33 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info