Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Racek Chechtavý (Larus ridibundus)

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > Živočichové (Zvířata) > Racek Chechtavý (Larus ridibundus)
 
Titulek: Racek Chechtavý (Larus ridibundus)
Datum vložení: 10.5.2007
Referát vložil: Pavlina Pokosova

 

Rackové jsou obyvateli větších rybníků, polí, jezer (a mořského pobřeží). Společně s rybáky, chaluhami a zobouny patří do řádu dlouhokřídlých.

Racek je pták velký asi jako Holub domácí, měří 38cm a váží okolo 210g. Ve svatebním šatě má namodrale šedá záda a křídla s černou špičkou, na hlavě má tmavě hnědou kapuci. V zimním šatě má hlavu pouze s tmavou skvrnou u oka. V letu je patrný bilý přední lem křídel. Mladí jedinci jsou na zádech a křídlech víceméně hnědí s černou koncovou ocasní páskou. Nohy a zobák jsou červené. Jejich prsty jsou spojeny plovací blánou, nejsou však nijak vynikajícími plavci. Za
to velmi dobře létají, všichni výborně plachtí. V době hnízdění se sdružují ve velké kolonie a hnízda si staví vedle sebe hustě na zemi, na ostrůvcích, v bažinách, na březích rybníků nebo jezer.

Racek chechtavý je typickým ptákem jihočeských, jihomoravských i jiných rybníků. Ze svých zimoviští, která leží hlavně v jižní Evropě, ale i v západní a severní Africe, se rackové vracejí velmi záhy a již v březnu je můžeme zastihnout na hnízdištích. Vracejí se již v párech a každý z nich se snaži vybojovat si co nejvhodnější místo v kolonii. Hnizdiště bývá umístěno na ostrůvku či v mělké zátoce porostlé trávou. V hustém rákosí rackové nikdy nehnízdí. Jednou založená kolonie bývá obsazována pravidelně po mnoho leta většinou se sem vracejí ti ptáci, kteří se zde vylíhli. Hnízda jsou postavena ze suchých rostlin, jsou dosti velká a bytelná. Samec láká samičku hlasitými skřeky. Raci jsou věrnými ptáky. Instrumentální zvuky jsou tzv. epigamní projevy, doprovázející období toku, čili námluv. Není žádnou zvláštností, když racčí kolonie čítá i několik tisíc párů. Hnízda jsou pak často namačkaná tak hustě, že sedící ptácí na sebe dosahují zobáky. Samička klade do hnízda, které se samečkem postavili 2-3 zelených hnědě skvrnitých vajíček, na kterých střídavě sedí asi 22-23dní. Mládě je krmeno rodiči asi po dobu šesti týdnů. Potrava racka obsahuje hmyz (90% stravy), rybí potěr a odpadky. Mláďata se líhnou žlutá, ochmířená a hnědě skvrnitá. V době chroustích záplav létají okolo stromů a chrousty sbírají z listů přímo v letu. V poslední době se ozývají ze strany myslivců hlasy, že rackové hubí malá koroptví kuřátka. Jsou to však pouze ojedinělé případy. Racek chechtavý je částečně tažný pták (severská populace).
Hodnocení: (hodnotilo 45 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu. Diskuse: miniBB forum software © 2001-2006
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | HowToVideo.info | Cestovatelský Norimberk.info