Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gepard

Titulek: Gepard
Datum vložení: 6.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Popis
Gepard je savec a kočkovitá šelma. Je jedno z nejrychlejších zvířat a může běžet až 120 km za hodinu. Jeho skoky mohou být dlouhé až 7 metrů a jeho ocas je velmi užitečný při běhu. Gepard se vyskytuje v Africe. Je méně agresivní než ostatní kočkovité šelmy.
Dospělý gepard váží 38 – 43 kilogramů, je 110 centimetrů dlouhý a 80 centimetrů vysoký. Samec je větší než samice. Jedinci se v divočině obvykle dožívají dvanácti let, ale v ZOO se dožívají až dvaceti. Mají bílo-zlatou srst a bílé břicho. Černé proužky od očí po pusu jsou typickým znakem pro gepardy. Obvykle spí v noci na stromech.

Rozmnožování
Gepard má obvykle 6 mláďat. Gepard mláďata většinou přemisťuje z místa na místo, protože je loví hyeny a lvi. Mláďata od své matky odchází v 6 měsících. Gepardi nežijí sami, ale ve skupinách, které většinou tvoří samci, protože se jim lépe loví. Jejich teritorium může být rozsáhlé až 34 kilometrů.

Lovení
Gepard loví malé savce jako je gazela, zebra a někdy zajíc. Po lovu gepard dlouho odpočívá a potom zkonzumuje velké množství masa. Loví obvykle ve dne. Gepard si často hraje se svou kořistí.

Lidé nelegálně loví gepardy kvůli atraktivní kožešině. Gepard je v ohrožení.





Hodnocení: (hodnotilo 127 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info