Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Borovský Karel Havlíček

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Borovský Karel Havlíček
 
Osobnost: Borovský Karel Havlíček
Datum vložení: 22.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Básník, publicista, klasik české politické satiry, odpůrce absolutismu a církevní autority.

Narodil se 31.10.1821 v Borové v rodině kupce. Poté se rodina přestěhovala do Německého (Havlíčkova) Brodu. Studoval na gymnázium a poté se věnoval filozofii v Praze. Roku 1840 se rozhodl pro teologii a vstoupil do kněžského semináře. Po roce byl však ze semináře vyloučen. Působil jako vychovatel v Moskvě a zde se také setkal s ruskou literaturou. Od ledna 1846 do března 1848 působil jako redaktor Pražských novin a jejich literární přílohy Česká včela. Přestože listy podléhaly cenzuře, podařilo se mu jejich náplň oživit, v Pražských novinách zavedl fejeton a v České včele satirickou rubriku Žihadlo. V dubnu 1848 založil politický deník Národní noviny. Za satirické a humoristické příspěvky byl Havlíček postaven před soud, ale byl osvobozen. V lednu 1850 byly Národní noviny definitivně zastaveny. Poté začal vydávat noviny Slovan, kde vtipně hájil demokratické zásady. Vydávání tohoto časopisu provázeli časté konfiskace, na některých místech byl zakázán vůbec. I pro tento časopis byl Havlíček souzen, ale opět mu žádnou vinu neprokázali. V prosinci 1851 byl Karel Havlíček Borovský zatčen a dopraven do tyrolského města Brixen, kde byl internován do dubna 1855. Po návratu do Čech onemocněl a zemřel – 29.7.1856 v Praze.

Nejrozsáhlejší oblast Havlíčkova díla představuje tvorba publicistická, převážně poezie.
Již za pobytu v Rusku vznikla velká část rukopisného souboru Epigramy (1845) – krátké satiricky zaměřené básně, které autor rozdělil do několika oddílů. V epigramech nekritizuje pouze okruh nepřátelských institucí, ale i oblast, kterou chtěl vnitřně zdokonalit, a to českou kulturu.
Na hranici beletrie a publicistiky stojí črty, kde Havlíček zachytil dojmy z Rus. Črty vycházeli časopisecky pod titulem Obrazy z Rus (1843 – 1846).
Mezi jeho nejznámější díla patří: Tyrolské elegie (1852), veselá balada Král Lávra (1854), a komický epos Křest sv. Vladimíra (vznikal delší dobu, 10. zpěv zůstal nedokončen).

Je autorem překladu N.V. Gogolova prvního dílu Mrtvých duší a několika jeho povídek.





Hodnocení: (hodnotilo 268 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 573 slov
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 303 slov
Borovský Karel Havlíček Havlíček Borovský, Karel 331 slov
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 591 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info