Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nero

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Nero
 
Osobnost: Nero
Datum vložení: 26.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nero
původně Lucius Domitius Ahenobarbus, (15. prosince 37– 9. června 68) byl římský císař, známý svými výstřelky. Je také prvním, kdo ve větší míře nechal pronásledovat tehdy relativně nově vzniklou skupinu křesťanů.
Dne 13. října 54 byl císař Claudius otráven svou manželkou Agrippinou mladší. Nový císařem se stal syn císařovny Nero, kterého Claudius ve 13 letech adoptoval. Skutečnou moc měla Agrippina.

Politické začátky
Zpočátku, když se Nero ujal osobní vlády, vládl pod vlivem svého vychovatele Seneky rozumně. Postupem času se však začaly projevovat jeho záporné charakterové vlastnosti - intrikánství, krutost a samolibost. Když se mu zprotivila manželka Octavia, vlastní dcera Claudiova, nechal ji poslat do vyhnanství a posléze zavraždit. Vzal si poměrně extravagantní Poppaeu Sabinu, která žila nedaleko Pompejí, kde měla oslí farmu, která produkovala mléko pro její pověstné koupele. Nero trpěl přehnanou představou o vlastní důležitosti a své teatrálně exhibicionistické sklony projevoval i veřejně. Stýkal se s herci a často i sám hrál. Nakonec i sám tvořil. Jako správný milovník klasické řecké kultury podnikl nákladnou výpravu do Řecka, kde měl četná vystoupení a Řekům dokonce odpustil daně.

V roce 55 se Nero zbavil Britannika, vlastního syna císaře Claudia, pak i své matky, kterou se nejdříve pokusil utopit, ale když přežila nechal ji v roce 59 zavraždit na jejím vlastním venkovském sídle.

Požár v Římě
V roce 64 většinu Říma spálil katastrofální požár. Jeho vznik vysvětluje několik verzí: Podle jedné jej založil sám Nero, který plánoval město přestavět a přejmenovat na Neropolis a vystavět nový rozsáhlý císařský palác. Podle románu Jarmily Loukotkové „Není římského lidu“ jej nechal založit opět Nero, když zjistil že se město před jeho ohlášenou návštěvou vylidnilo (resp. poschovávalo). Další fáma popisuje jak císař použil požáru jako kulisy pro svůj teatrální výstup, kdy recitoval své verše doprovázeje se na lyru. Jako obětní beránek pro rozhořčenou veřejnost posloužila skupina křesťanů.

Nový velkolepý "Zlatý palác" (Domus aurea), rezidence císaře, byl postaven na ploše několika čtvrtí bývalého Říma, což dobře ilustruje Neronovu povahu a jeho zálibu ve velikášství a nádheře.

Konec vlády
Po odhalení protistátního spiknutí v roce 65, Nero rozpoutal vládní teror. Všichni mohli být odvlečeni za sebemenší podezření nebo udání, aniž by je později po zatknutí někdo z blízkých viděl. Mučení, věznění a popravy probíhaly téměř nepřetržitě celé dny. Příkaz k sebevraždě dostali i Titus Gaius Petronius, zvaný „Arbiter“, básník a Neronův přítel, a Lucius Annaeus Seneca, filozof a Neronův bývalý vychovatel.

Když Neronovo řádění dostoupilo vrcholu a římská politika se stala neúnosnou, vypuklo proti němu povstání, které začalo v Galii. Císař byl prohlášen za nepřítele státu a v roce 68 spáchal sebevraždu. Tradují se tato se jeho poslední slova: „Qualis artifex pereo!“ – Jaký umělec ve mně hyne!

S Neronem skončila vláda julijsko-claudijské dynastie, po níž záhy nastoupila dynastie Flaviovců





Hodnocení: (hodnotilo 131 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nero Nero 454 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info