Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Terezie Marie

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Terezie Marie
 
Osobnost: Terezie Marie
Datum vložení: 1.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děti Marie Terezie
Marii Terezii a Františku Lotrinskému se narodilo 16 dětí, jedenáct dívek a pět hochů. Jen devět dětí se dočkalo dospělosti. Jedna dcera zemřela bezprostředně po porodu (Marie Karolina), dvě podlehly epidemiím v dětském věku (Marie Alžběta, Marie Karolina) a dvě téměř v dospělosti (Johanna Gabriela, Marie Josefa). Jen jediná dcera (Marie Alžběta) se dožila vyššího věku než její matka. Z pěti synů předčasně zemřel jeden, druhorozený šestnáctiletý Karel Josef. Jejich smrt, stejně jako smrt obou žen nejstaršího syna Josefa, zavinila epidemie neštovic. Ze šesti arcivévodkyň, které dospěly, dvě (Marie Anna, Marie Alžběta) zůstaly pro tělesné vady způsobené nemocemi neprovdány. Světskou vládu nastoupil prvorozený Josef, a po něm mladší bratr Leopold. Nejmladšího Maxmiliána čekala církevní kariéra.

Princezny, ať pokorné, či vzdorovité, ale hlavně zdravé, byly někdy ihned po dosažení fyzické dospělosti provdány za urozené, leč mnohdy nenáviděné ženichy povětšinou z bourbounských rodů. Všichni zeťové, až na jednoho, naplňovali trojjediný cíl : mocenské zájmy habsbursko-lotrinského rodu a zahraničně politické posílení říše. Dcery byly obětovány pro blaho dynastie a říše, tak jako nejmladší syn pro slávu Boží. Skoro všechny děti Marie Terezie se s tímto údělem mlčky a ochotně smířily. Jen jedné dceři dovolila Marie Terezie provdat se za muže svého srdce. Byla to Marie Kristina, i když se narodila až pátá v pořadí. Jako jediná tak mohla prožít šťastné, leč bez bezdětné manželství s Albertem Sasko-Těšínským.

Vdova
19. srpna 1765 zemřel nečekaně František Štěpán Lotrinský. Smrt milovaného manžela Marie Terezie nepřekonala a nikdy se s ní vnitřně nevyrovnala. V jediném okamžiku se změnil její dosavadní život. Dala si ostříhat dlouhé vlasy, šperky rozdala dětem, garderobu dvorním dámám. Až do konce svého života nosila jen černé šaty, na hlavě vdovský čepec a kolem krku zavěšené perly, symbol smutku.

Smrt Marie Terezie
V roce 1767 prodělala Marie Terezie pravé černé neštovice, které sice překonala, ale její zdraví se od té doby jen zhoršovalo. Na podzim roku 1780 se u ní objevily dýchací potíže doprovázené silným kašlem. Lékaři se domnívali, že jde o rychlý postup plicní vodnatelnosti. Císařovnin stav se rychle zhoršoval. 29. listopadu 1780 nemoci podléhá a v náručí nejstaršího syna Josefa umírá. Pohřeb Marie Terezie se konal 3. prosince 1780. Byla uložena v císařské hrobce u kapucínů ve Vídni po boku svého manžela.





Hodnocení: (hodnotilo 70 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Terezie Marie Terezie, Marie 849 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info