Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karel IV

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Karel IV
 
Osobnost: Karel IV
Datum vložení: 11.5.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel IV.
Když se Karel narodil, jmenoval se Vaclav, (syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského), ale jméno Karel
dostal ve Francii podle svého kmotra Karla. A tak Václav jméno Karel přijal a s jménem Václav se navždy rozloučil. Jméno Karel bylo v té době velmi vážné. V České republice byl jediný, ale byl Karel IV. Protože byl král i v Římskoněmeckém státě. Obrovským přínosem Karla IV. bylo to, že na dlouhou dobu dokázal v Čechách udržet mír. Byl totiž vynikající diplomat. Spory řešil jednáním, vyhýbal se válkám. Na místě mostu královny Judity, který strhla povodeň, nechal Karel IV. postavit kamený most, později nazvaný Karlův most. Karel IV. byl nejvýznamějším panovníkem v tisíceleté historii českého státu. Panoval až do roku 1378, kdy v šedesáti dvou letech zemřel. Při pohřbu byl nazván Otcem vlasti a bývá tak označován dodnes.
Za vlády Karla IV. byla Praha největším městem ve střední Evropě. Žilo v ní asi 40 000 obyvatel. Vedle Starého města pražského založil Nové město pražské s kamenými domy, kláštery, kostely i náměstí.

ZAJÍMAVOST:
Karel IV. si velmi vážil hostorie českého státu. Proto nechal zhotovit nádherné korunovační klenoty. Nejdůležitějším z nich je královská koruna, nazývaná podle patrona české země sv. Václava jako koruna svatováclavská. Karel nosil korunu pouze při slavnostních příležitostech, například při přijímání cizích.(Svatováclavská koruna je ozdobena mnoha krásnými drahokami, perlami. Patří mezi nejkrásnější panovnické koruny na světě.)





Hodnocení: (hodnotilo 303 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Karel IV Karel IV 471 slov
Karel IV Karel IV 414 slov
Karel IV Karel IV 324 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info