Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hašek Jaroslav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hašek Jaroslav
 
Osobnost: Hašek Jaroslav
Datum vložení: 8.12.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jaroslav Hašek - *30.04.1883- +03.01.1923

spisovatel, publicista a novinář. V roce 1907 byl vězněn za anarchistickou činnost. V roce 1908 redigoval časopis Ženský obzor, roku 1910 Svět zvířat, se kterým je také spjata silným poutem kniha Malá zoologická zahrada a roku 1911 přispíval také svými články do magazínu České slovo. V roce 1915 odešel s 91.plukem na hasičskou frontu a v září téhož roku se nechal zajmout. V letech 1915 až 1920 působil ve světě jako ředitel armádní tiskárny jako člen českoslovanských legií jako náčelník. V prosinci 1920 se vrátil do Prahy. Z počátku psal převážně cestopisné povídky a humoresky, mnohé z nich byly zfilmovény.

Charakteristickým rysem Haškových povídek je negace mravních a literárních konvencí a vzpoura proti policejnímu režimu. K jeho literárnímu odkazu neodmyslitelně patří kabaretní scény a hry, které byly vydány pod názvem Větrný mlynář a jeho dcera. Postava Josefa Švejka, hlavního hrdiny románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Tento veleslavný román byl přeložen asi do 54 světových jazyků, několikrát zfilmován i zdramatizován pro jevištní scénu: jsou s ním také spjaty ilustrace Josefa Lady.





Hodnocení: (hodnotilo 24 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hašek Jaroslav Hašek, Jaroslav 588 slov
Hašek Jaroslav Hašek, Jaroslav 319 slov
Hašek Jaroslav Hašek, Jaroslav 152 slov
Hašek Jaroslav Hašek, Jaroslav 254 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info