Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Werich Jan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Werich Jan
 
Osobnost: Werich Jan
Datum vložení: 2.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Werich se narodil 6. února 1905 v Praze, rodině Gabriely a Vratislava Werichových. Otec Jana Wericha pracoval jako úředník pojišťovny. Manželství rodičů se na několik let dočasně rozpadlo a Jan byl podle tehdejšího zvyku dán do péče otce. V letech 1916 až 1924 studoval na Reálném gymnáziu v Křemencově ulici, odtud poté přešel na Reálné gymnázium, které bylo v Husově ulici na Smíchově, kde odmaturoval. Tři roky studoval na právnické fakultě Univerzity Karlovy, studium nedokončil.
Jan Werich se oženil se Zdenkou Houskovou. V roce 1935 se jim narodila dcera Jana. V roce 1939 emigroval se svojí rodinou do USA, kde se ukrýval před německými okupanty. V USA se živil jako herec spolu s Jiřím Voskovcem, s přítelem a spolužákem z gymnázia. V roce 1945 se vrátil do Československa, kde v roce 1961 měl první vážné zdravotní problémy. Se svou rodinou se rozhodl z politických důvodů emigrovat opět do zahraničí. V roce 1968 přešli hranici. Na počátku roku 1969 se však opět vrátil do Prahy, kde žil až do své smrti.
Jan Werich byl český filmový a divadelní herec, dramatik a spisovatel. S Jiřím Voskovcem vytvořili dvojici, v které spolu pracovali na tvorbě významných divadelních her a to především v Osvobozeném divadle. Jejich nejúspěšnější předválečná hra se jmenovala Balada z hadrů. V Osvobozeném divadle hráli mnoho her např. Těžká Barbora, Nebe na Zemi, Rub a líc. Spolupracovali s hudebníkem Jaroslavem Ježkem.
Po válce natočil s režisérem Martinem Fričem několik protifašistických her např. Pudr a benzín, Hej rup, Svět patří nám a další.
Jan Werich hrál i v mnoha filmech, nejvýznamnější je Císařův pekař, Pekařův Císař, Byl jednou jeden král, Pan Tau a Claudie.
Roku 1963 byl Janu Werichovi udělen titul národního umělce. Werichovo poslední veřejné vystoupení proběhlo v sále pražské Lucerny. Jan Werich zemřel 31. října 1980 v Praze.





Hodnocení: (hodnotilo 91 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Werich Jan Werich, Jan 638 slov
Werich Jan Werich, Jan 730 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info