Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Josef II.

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Josef II.
 
Osobnost: Josef II.
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V rozumné osvícenské vládě Marie Terezie pokračoval její nejstarší syn Josef II.Krátce po svém nástupu na císařský trůn vydal v roce 1781 toleranční patent(zákon),kterým se v habsburské monarchii rušila náboženská nesvoboda a lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolictví.Patent také omezil počet různých církevních obřadů a svátků nebo zakázal vyzvánění při bouřkách.

Podobně zrušil mnoho klášterů.Ponechal jen ty,v nichž mniši ošetřovali nemocné nebo učili a vychovávali mládež.Ze zrušených klášterů nařídil vybudovat nemocnice a ustavy pro chudé a sirotky.

V tomtéž roce 1781 přikázal Josef II.zrušit nevolnictví,což znamenalo,že všichni lidé byli prohlášeni svobodnými občany.

Poddaní se tak mohli bez svolení své vrchnosti volně stěhovat,uzavírat manželství,vykonávat rozličná povolání,posílat své děti do učení na řemesla nebo na studia.Nadále však museli robotovat,to znamená pracovat na poli vrchnosti.





Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Josef II. Josef II. 613 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info