Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Otcové a děti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Otcové a děti
 
Autor: Ivan Sergejevič Turgeněv
Název díla: Otcové a děti
Datum vložení: 2.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V realistickém románu je hlavním hrdinou student-nihilista (nihilismus=moderní způsob myšlení v tehdejším Rusku) Bazarov. Se svým mladším přítelem Arkadijem se vydává na cestu k rodičům. Nejdříve u Arkadijových rodičů se seznámí s jeho aristokratickým strýčkem a dobromyslným otcem, který právě zplodil druhého syna se svou o 20 let mladší ženou Feničkou. Bazarov studuje lékařství a chce se stát újezdním doktorem. Svému budoucímu povolání se věnuje bez ustání a tvoří si mezi ruskými mužiky přátele.
Dva hrdinové jsou pozváni k panské dámě Anny, která žije z děditství svého zesnulého muže a přechovává ještě senilní tetu a mladší sestru Káťu. Obě jsou velmi moudré. Extrovertní Anna se Bazarovem se dává do řeči a přes dlouhý čas se spolu přou o věcech odborných. Po čase Bazarov shoří láskou k Anně a vylije jí srdce. Ze studu odjíždí jeho rodičům, přítel s ním. Tam, u otce, též újezdního lékaře, syn nenachází klid ke studiu a nudí se. Proto opět odjíždějí do Marjina, domovu Arkadijovu. Bazarov se opět pokusí o dívčí srdce, tentokrát Feničky, ale spatří je její budoucí švagr-strýček Arkadijův. Na základě ještě dalších názorových sporů se dají do souboje pistolemi, kde Bazarov Strýčka postřelí, nicméně ne vážně, zachání ho...
Studem ze staninvšího se, oba přátelé putují k Anně a Kátě, kde se Bazarov udobři s Annou a Arkadij získá srdce Káti, s kterou se po čase ožení(dvojitá svatba: žení se otec i syn). Bazarov nakonec nachází útočiště u svých rodičů, propadá komfortu a leniví. Protože už dlouho nikoho nepitval, zakusí si to na zemřelém mužikovi. Při operaci se řízne a nakazí se tifusem. Umírá na klíně rodičů.





Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Otcové a děti Turgeněv, Ivan Sergejevič 773 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info