Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Egypťan Sinuhet

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Egypťan Sinuhet
 
Autor: Mika Waltari
Název díla: Egypťan Sinuhet
Datum vložení: 9.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nejznámější Waltariho knížka vypráví o životě egyptského lékaře Sinuheta. Toho jeho otec zapíše do učení ke svému příteli, a tak se mu dostane nejlepšího možného vzdělání té doby. Sinuhet se nechá svést zákeřnou ženou, která ho ožebračí o vše, co si za krátkou kariéru lékaře získá. Prodá dům, majetek a dokonce i svého jednookého otroka. Otroka ale jeho milá nechce a velkoryse mu ho nechá. Zdrcený Sinuhet se pak vydá na cesty a projde všechny velké země té doby. Od Babylónu, kde mladému králi vytrhne zub a získá si tím obdiv jeho i jeho lékařů, až do Persie a zpět do Egypta. Tam už se však vrací jako uznávaný lékař a boháč. Je povýšen na královského otvírače lebek a poté co zemře starý faraón, ujme se jako rádce mladého Achenatona. Ten je však tak trochu blázen. Věří, že vidí boha a ten je jen jeden. Bůh slunce Aton (Achenaton znamená syn Atonův). Mezi faraónovými blízkými se spřátelí hlavně s generálem Haremhebem. Aton chce svrhnout všechny ostatní egyptské bohy. To se však nelíbí kněžím a lidu. Navíc zruší otroctví a občanská válka je tím pádem zcela nevyhnutelná. Na nátlak všech okolo je nucen ostatním bohům uznat jejich díl slávy. Sinuhetovi se v době nepokojů také naskytne příležitost k pomstě, kdy svou dřívější milenku dá jako mrtvou do péče omývačům mrtvol, kteří se jí "ujmou". Ta se z toho však díky své chytrosti dostane téměř bez problémů. Aton zaútočí na Babylón, aby si získal zpět lid a dá tak prostor Haremhebovi. Ten vyhraje několik bitev. Mladý faraón pak záhy umírá a trůnu se ujme právě H., který Sinuheta vyhostí, protože ví o A. smrti víc, než je mu zdrávo.





Hodnocení: (hodnotilo 313 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Egypťan Sinuhet Waltari, Mika 247 slov
Egypťan Sinuhet Waltari, Mika 1634 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info