Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Maska červené smrti

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Maska červené smrti
 
Název díla: Maska červené smrti
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Morová epidemie už dlouho pustošila zemi.
Kníže PROSPERO k sobě pozval tisíc zdravých přátel a s těmi se uchýlil do ústraní svého zámku, který byl kolem dokola obehnán silnou a vysokou zdí, čímž byl izolován od zlé nemoci. Po 6. měsících kníže uspořádal velkolepý maškarní bál. Začala odbíjet půlnoc. Najednou si tanečníci všimli uprostřed postávající maskované postavy. Postava byla zahalena do pohřebního roucha, obličej měla zakrytý škraboškou, která byla věrnou napodobeninou mrtvolně ztuhlé tváře. Roucho měla potřísněné krví a všechny rysy obličeje skropené karmínově rudým děsem. Kníže rozčílen vytasil dýku a utíkal do 7 místnosti,celé potažené černými čalouny a s okny v barvě lidské krve, kam se postava mezitím přemístila. Po chvíli se ozval pronikavý výkřik a kníže se mrtvý skácel k zemi. Lidé se chopili vetřelce a když mu strhli masku z tváře zjistili, že se pod ní nenachází hmotná bytost. Tak všichni poznali, že přišla červená smrt.

Červená smrt zde představuje mor, projevující se rudými skvrnami na těle, prudkým krvácením z porů a následným rozkladem.Slovo červená zde tedy má asociovat krev.
Objevení se postavy v místnosti má vyjadřovat, že nikdo neunikne zákeřné nemoci…ani bohatí skrývající se v opevněném paláci.….Může to představovat také trest uvrhnutý na knížete, za to, že se o své chudé poddané nestaral a nepomohl jim. Trest za jeho sobeckost a aroganci…snad proto také padl první.
Povídka nese název MASKA ČERVENÉ SMRTI právě proto, že do místnosti vstoupila převlečená smrt….převlečená za zhoubnou nemoc, které neměl nikdo uniknout. V masce červené smrti.





Životopis spisovatele: Edgar Allan Poe
Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Maska červené smrti Poe, Edgar Allan 399 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info