Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jak jsem potkal ryby

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Jak jsem potkal ryby
 
Autor: Ota Pavel
Název díla: Jak jsem potkal ryby
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní myšlenka knihy:
Autor popisuje život jednoho židovského chlapce. Dětství prožité za války, dobrodružné mládí a dospělost. Celý život je spojen s řekami, rybníky a s přírodou. V dospělosti se neustále vrací na místa, kde vyrůstal, která si oblíbil. (řeka Berounka a Křivoklátsko).

Obsah:
Kniha je rozdělena do třech celků - dětství, mládí, dospělost.

V první části knihy autor píše o prvních začátcích rybaření hlavního hrdiny. Měl dva starší bratry. Ti ho zpočátku nebrali mezi sebe. První rybářský prut dostal od převozníka Proška. Na ten chytil také první svoji rybu - okouna. Postupně se dozvídá, jak se musí jít na různé ryby (štiky, parmy, tlouště, cejny, úhoře…). Uprostřed dětství postihla rodinu válka. Tatínka a bratry odvlekli fašisti do koncentračních táborů, protože byli Židi. Hlavní hrdina chytá ryby, aby uživil zbytek rodiny. Je zde popisováno, jak tajně loví ryby a jak byl několikrát pronásledován hlídači rybníku.

V druhé části se z hlavního hrdiny stává mladý muž. Je už po válce. Rodina se dala zase šťastně dohromady. Hlavní hrdina vyráží s přítelem Honzou sjíždět řeku. Spolu prožívají různá dobrodružství jako proplouvání jezů, útoky komárů, chytání kaprů. Z Honzy se stal také rybář. Hlavní hrdina touží chytit největší úlovek v životě. Dostává se na ponorku v Polsku. Tam nic nechytne, ale střetne se z váženým kapitánem ponorky. Potom přijíždí do Bulharska k černému moři už ženatý. Tam chytil dravé ryby.

Ve třetí části popisuje, jak rád se vrací na svá známá místa z mládí - na Křivoklátsko. Spolu s bratry vyrážejí na štiky, střetnou se zlodějem rybářských prutů.

S kamarádek Emilem vyrazili na úhoře. I když nic nechytli, byl Emil spokojen, že může být zase u řeky. Na úhoře vyrazil ještě sám, aby měl nějaký dárek pro svého otce. Podařilo se mu jich chytit jedenáct poslední den. Nechal je vyudit. Uzenář je přesolil a tak si na nich tatínek nepochutnal. Později ho táta, pokaždé když chytil úhoře, pozval k večeři a nikoho jiného. Až když jedl jedenáctého došlo mu, že mu je otec vrací.

Charakteristika hlavní postavy:
Hlavní postava je sám autor knihy. Je to vášnivý rybář. Má rád přírodu, hlavně řeku.

Citát:
Měl na něho pořád ukrutný vztek, že ten kapr byl na fotkách menší. Ve skutečnosti byl dost velký a časem v Jirkových očích neustále narůstal. Dnes už je tak velký, že by se nevešel do žádného fotografického aparátu na světě a do žádné vany světa.

Zhodnocení knihy:
Kniha se mi líbila. Dočetl jsem se spousty zajímavých informací o rybách. Sám se zajímám o ryby. Už dva roky vlastním rybářský lístek. Když mám čas, vyrazím s tátou nebo se sousedem na ryby.





Životopis spisovatele: Ota Pavel
Hodnocení: (hodnotilo 521 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jak jsem potkal ryby Pavel, Ota 355 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info