Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Báječná léta pod psa

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Báječná léta pod psa
 
Název díla: Báječná léta pod psa
Datum vložení: 1.10.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Celá kniha je vyprávěna z pohledu Kvida, který vypráví příběh své rodiny nakladateli a snaží se ho přesvědčit, aby jeho knihu vydal.
Celý příběh začíná roku 1962, kdy Kvidovu matku napadl vlčák a ta předčasně porodila Kvida. V tu chvíli se Kvido stává středem pozornosti celé rodiny a hlavně babiček, které z něho později udělají dosti otylého chlapce. Kvido je velmi inteligentní a umí výborně recitovat. Poklidný život rodiny naruší roku 1968 příchod Rusů. Kvidovi rodiče se přestěhují z Prahy na Sázavu, kde pracují ve sklárnách. Zprvu bydlí v prosklené terase závodní vily, kde panují podmínky nevhodné k žití. Po vstupu otce do VUML koupí od ředitele a člena strany psa a začne hrát fotbal. To vše dělá jen proto, aby získal pro rodinu nový byt. To se mu podaří a je dokonce povýšen. Díky jeho znalostem cizích jazyků se účastní mnoha zahraničních služebních cest. Kariéry si ale příliš neužil, protože byli přistiženi na návštěvě u odpůrce režimu Pavla Kohouta. Po této události je zbaven funkce a musí se spokojit s prací vrátného a častými výslechy STB. Tato událost z něho udělá introverta, který nikomu nedůvěřuje. Od té doby většinu svého času tráví ve své dílně, kde si vyřezává vlastní rakev. Rodina se mu snaží pomoc, ale když zjistí, že Kvido opustil vysokou školu a pracuje jako vrátný, aby měl čas psát povídky, je z toho zdrcen. Kvidova matka se snaží otci stále pomoc, ale nic na něho nezabírá. Jednoho dne dostane nápad, že by mu mohl pomoci vnuk. Ale ani tento nápad neměl úspěch. Otce dokázala nakonec vyléčit listopadová revoluce, po které získal pracovní místo odpovídající jeho vzdělání a Kvido mohl vydat svoji první necenzurovanou knihu.





Životopis spisovatele: Michal Viewegh
Hodnocení: (hodnotilo 108 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 528 slov
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 229 slov
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 895 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info