Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Harry Potter a ohnivý pohár

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Harry Potter a ohnivý pohár
 
Název díla: Harry Potter a ohnivý pohár
Datum vložení: 4.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jméno autora: Joanne K. Rowlingová
Název knihy. Harry Potter a ohnivý pohár
Vydalo: Nakladatelství Albatros roku 2001
Přeložil: Pavel Medek

Tato kniha je čtvrtým fantasy dílem z prozatím šestidílné série o kouzelnickém učni Harrym Potterovi.
Kniha vypráví o tom jak v minulém školním roce našel Harry dlouho ztraceného kmotra Siriuse Blacka, který se skrýval po útěku z kouzelnického vězení (Azkabanu), do něhož byl neprávem uvězněn.
Ve čtvrtém ročníku se Harry dostane do potíží kvůli kouzelnému poháru, který ho vybere do turnaje tří kouzelnických škol(Bradavice, Krásnohůlky, Kruval). Který se koná tento rok v Bradavicích. Všem Harryho blízkým je zřejmé, že někdo touží po tom, aby ho soutěž připravila o život. A není se co divit!
Hned v prvním kole se Harry setkává s Maďarským trnoocasím drakem, v druhém s nebezpečnými jezerními lidmi, ve třetím kole je zavřen do labyrintu, kde se setkává se sfingou, bubákem, obřím masožravím pavoukem, mozkomory.
Ale najednou se všechno zvrtne a Harry se se svým protihráčem Cedrikem Digorym s pomocí přenášedla, v podobě turnajového poháru dostane na hřbitov, kde je svědkem znovuzrození mocného černokněžníka lorda Voldemorta, který před čtrnácti lety zavraždil jeho rodiče, Lily a Jamese.
Voldemort Cedrika zabije. Harryho se pokusí zabít také za pomocí svých smrtijedů. Naštěstí se však mladému čarodějovi podaří utéct a pomocí přenášedla se vrátit spolu s tělem mrtvého přítele do Bradavic, kde o znovuzrození černokněžníka informuje ihned ředitele školy Albuse Brumbála, který okamžitě dělá jistá opatření a ihned posílá svou sovu s informacem ministrovi kouzel Korneliovy Popletalovy, který mu ovšem nevěří a pokládá ho za starého blázna.
To ale Brumbála, Harryho a jeho přátelé Rona a Hermionu nezastaví v boji proti zlu.

Zajímavostí je, že čtyři díly knihy vyšly ve stejném roce 2001.
V té době zřejmě autorka Rowlingová netušila, že příběhy mladého hrdiny se stanou doslova biblí všech věkových kategorií.
Nejnovější šestý díl, který se jmenuje Harry Potter a princ dvojí krve nebude poslední. Autorka již teď pod "nátlakem" svých čtenářů slíbila sedmý díl, který ukončí Harryho bitvu proti mocnému černokněžníkovi a tím se rozloučíme s postavou mladého, skromného a školou povinného čaroděje.





Životopis spisovatele: Joanne Kathleen Rowlingová
Hodnocení: (hodnotilo 172 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Harry Potter a Ohnivý pohár Rowlingová, Joanne Kathleen 758 slov
Harry Potter a Ohnivý Pohár Rowlingová, Joanne Kathleen 570 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info