Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dobrodružství Toma Sawyera

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dobrodružství Toma Sawyera
 
Autor: Mark Twain
Název díla: Dobrodružství Toma Sawyera
Datum vložení: 20.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tom Sawyer je sirotek a proto žije s tetou Polly. Nerad chodí do školy, o práci ani nemluvím. Pokud má ale prožít nějaké dobrodružství, je vždy připraven.
Jednou v pátek se rozhodl, že nepůjde do školy a také že za to nesl následky – musel natírat plot. On ale vymyslí lest na kamarády. Tvrdí, že natírání plotu ho baví, ale že to nesmí dělat jen tak někdo. To víte, že chlapci hned prahli po tom, aby mohli plot natírat také. On se tedy "nechá" přemluvit. Teta nic nezjistila a z natřené plotu má radost. Proto Toma pustí ven. Tam Tom spatří dívku, která se později stane jeho novou spolužačkou. Jmenuje se Becky a Toma nenechala chladným –prostě se do ní zamiloval.
Mezi Tomovi přátelé patřil Huck, chlapec, který nechodí do školy, nemá rodiče a nemyje se. Jedné noci se Tom a Huck vydají na hřbitov. Byli zde svědky toho, jak indián Joe zavraždil doktora s Muffem Potterem opodál. Chlapci si tuto událost nechali kvůli strachu, který je ovládal, pro sebe.
Tom, Huck a Joe Harper, který byl rozzlobený na svou matku, se vydali na druhou stranu řeky. Zůstali zde, protože se nemuseli učit a mohli se bavit. Ale zpráva, že si o nich lidé myslí, že jsou mrtví je šokovala a zároveň pro ně byla dobrou motivací pro návrat.
Pak ve škole Becky zašpinila učitelovu knihu. Tom zcela ovládnutý láskou to vzal na sebe. Becky mu byla vděčná a přestala už se na něho zlobit.
O letních prázdninách se konal soud s Muffem Potterem. Chlapci mu chtěli pomoct, a tak řekli, co viděli onoho večera na hřbitově, čímž se prokázala Potterova nevina.
Tom a Huck hledali poklad ve starém domě blízko domu paní Douglasové, když tam přišel indián Joe s přítelem. Mluvili o místě, kde by schovali peníze.
To jednou byl hezký den a děti se rozhodly jít do jeskyně, ale při návratu nějak pozapomněli na Becky a Toma. Huck mezitím sledoval indiána Joea a zjistil, že chce zabít paní Douglasovou. Šel tedy shánět pomoc, a také že to nebylo k ničemu. Paní Douglasovou zachránil. Becky s Tomem chtěli jít domů, ale nemohli najít východ.
O několik týdnů později našli indiana Joea v jeskyni mrtvého. Tom s Huckem šli do jeskyně hledat peníze indiána Joea, o kterých se tenkrát mluvilo. A také že je našli. A nebylo to zrovna málo > 12,000 $.
Paní Douglasová byla vděčná Huckovi za záchranu a ujala se ho. Chodil do školy, myl se...jako ostatní kluci, i když se mu to moc nelíbilo. Tom ho ale přesvědčil, aby u ní zůstal, aby si s ním mohly všechny děti hrát. No a jak jinak příběh skončil, než happyendem :-)





Životopis spisovatele: Mark Twain
Hodnocení: (hodnotilo 258 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Dobrodružství Toma Sawyera Twain, Mark 457 slov
Dobrodružství Toma Sawyera Twain, Mark 430 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info