Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Staré řeské báje a pověsti-Prométheus

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Staré řeské báje a pověsti-Prométheus
 
Název díla: Staré řeské báje a pověsti-Prométheus
Datum vložení: 14.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Prométheus a stvoření člověka

Text a ilustrace Jaroslav Niňaj

Všechno to začalo, když Prométheus šel na procházku a viděl krásu rostlin, zvířat. Jenže plachá zvířata před ním utekla, ptáci uletěli. Pocítil samotu a smutek, že si nemá s kým povídat a řekl si, že půjde za vládcem bohů a poprosí ho, aby mu dovolil stvořit člověka.

Prométheus se tedy vydal na horu Olymp a svou prosbu před Diem a ostatními bohy vyslovil. Diova manželka Héra, která všude viděla klam a zradu, zašeptala Diovi do ucha,že nesmí dát souhlas, protože určitě plánuje vzpouru. Zeus se zamyslel a pak řekl, že se nejdříve musí poradit s ostatními bohy a vyslechnout jejich názory.

Přímo z Olympu šel Prométheus na své oblíbené místo u potoka a klackem si začal do písku kreslit podobu budoucího stvoření. Přišel za ním bratr Epimétheus, který mu vše záviděl, když najednou začalo pršet a kresba se začala smývat. Bratr řekl, že to se Zeus hněvá. Ale Prométheus stihl kresbu přikrýt velkým listem.

Mezitím se bohové radili. Většina bohů souhlasila se stvořením člověka, ale Héra byla proti. V tom přiběhl Prométheův bratr a žádal bohy, aby to byl on, kdo stvoří člověka. Ale Héra radila Diovi, aby to nedovolil nikomu, protože by pak chtěli i ostatní bohové dělat, co se jim zlíbí a třeba by mohli Dia vyhnat z Olympu.
Zeus pak Prométheovi sdělil, že mu nedovolí stvořit novou bytost.

Rheia, Diova matka a Pallas Athéna, bohyně moudrosti a Diova dcera, chtěly Prométheovi pomoct, protože věděly, že bez jeho pomoci by Zeus nebyl vládcem. Proto za ním šly, aby svolil ke stvoření člověka. Jenže Zeus byl tvrdohlavý a neustoupil. Když odcházel z místnosti, vrazil ve spěchu do sloupu a svalil se na zem s velikou boulí. Pallas Athéna mu pomáhala na nohy a pořád mu při tom říkala, že by on mohl dohlédnout na stvoření člověka a tak by měl vše pod kontrolou.
Zeus, zaskočený nárazem a slovy neodbytných bohyní, se nakonec vzdal a svolil.
Vše to slyšela Héra, schovaná za sloupy a rozhodla se vytvořit novou bytost jako první s pomocí Héfaistose , boha umění, ohně a kovářství.

Mezitím začal Prométheus vytvářet své dílo z hlíny podle nákresů v písku. Výtvor se mu podobal jako vejce vejci. Ve chvíli, kdy své dílo dokončoval se objevila Héra s Héfaistem, který nesl zahalenou postavu a kterou před Diem odhalili, jako dar pro něj. Ten byl z krásné sochy uchvácen, jenže co teď s Prométheovým výtvorem?

Pallas Athéna nebyla bohyní moudrosti nadarmo, předstoupila před otce a pravila, že by nová bytost měla mít dvě podoby – podobu muže a ženy. A každý z bohů těmto bytostem něco dal, rozum, moudrost, smysl pro rodinu a soudržnost, ženě, vše, aby se lišila od mužů.
Nakonec je Zeus oživil oslepujícím bleskem, ukázal na krajinu, kde mohou žít a zalidnit vzkvétající Zemi.





Životopis spisovatele: Eduard Petiška
Hodnocení: (hodnotilo 67 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Staré řeské báje a pověsti-Prométheus Eduard, Petiška 127 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info