Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

R.U.R.

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > R.U.R.
 
Název díla: R.U.R.
Datum vložení: 14.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
R. U. R. napsal Karel Čapek. Jedná se o divadelní hru, která pojednává o lidech a robotech.
R. U. R. je zkratka pro Rossum´s Universal Robots. V tomto díle bylo poprvé použito slovo „robot“, které se používá dodnes v mnoha jazycích a vymyslel ho Josef Čapek
Příběh začíná v kanceláři továrny pro výrobu robotů. Zde sedí Harry Domin, což je centrální ředitel a přijde sem slečna Helena Gloryová. Dcera prezidenta Gloryho se přijela podívat na tovární výrobu umělých lidí. Zprvu nechtěla věřit, že jde o skutečné roboty.
Roboti měli sloužit jako pracovní nástroj a levná náhrada za lidské síly. Byli stvořeni proto, aby člověku usnadnili práci, ale všecko má svou stinnou stránku. Lidé zpohodlněli a přestali pracovat. Vše došlo tak daleko, že se nerodily žádné děti.
Helena se stala manželkou Harryho Domina. Stále propaguje názor, že roboti by měli mít stejná práva jako lidé. Nedokáže pochopit, proč sebou nechávají roboti manipulovat.
Nic netrvá věčně.
Jednoho dne se roboti vzbouří, protože chtějí ovládnout svět a zlikvidují lidskou rasu. Naživu zůstane jen jeden muž, Alquist.
Jako starý muž čeká na svůj konec, úplné vymření lidstva. Jenže dva roboti, Helena (pojmenovala ji tak paní Dominová) a Primus, jak vypozoroval Alquist, k sobě chovají cit. Lásku. Přišlo něco jako nové znovuzrození, začátek světa.
Čapek na tomto díle ukazuje svůj postoj k technice a jejímu rychlému vývoji a dopadu na člověka. Vysvětlila bych ho tak, že nic se nemá přehánět a technika by měla člověku sloužit jenom jako pomocník, ale rozhodně ne jako něco, co veškerou práci udělá za nás. Technický pokrok jde neustále kupředu velikou rychlostí, a toho si všiml i Karel Čapek a napsal svůj postoj v tomto utopickém díle. Předvídá, co by se mohlo stát, kdyby člověk ztratil srdce a cit. Může se lehce stát obětí svých vlastních výtvorů.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 27 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
R.U.R. Čapek, Karel 805 slov
R.U.R. Čapek, Karel 206 slov
R.U.R. Čapek, Karel 1698 slov
R.U.R. Čapek, Karel 756 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info